D66

Democraten!

Het is nu precies 1 jaar geleden dat u mij tot landelijk voorzitter hebt gekozen. Toen ik begon, was ik erg benieuwd wat ik zou meemaken. Of er wel voldoende uitdagingen zouden zijn, of er voldoende dynamiek te verwachten was, of het erg veel tijd zou gaan kosten. Nou, u wordt bedankt!

Door alle geledingen is keihard gewerkt om te zorgen dat ik me als voorzitter niet heb verveeld! Nogmaals dank! Want, in alle ernst, keihard werken voor D66 is helemaal niet erg. Integendeel, het kan juist heel erg stimulerend zijn. En het kan overslaan naar anderen die dan ook hun bijdrage aan de partij willen leveren.

Maar dan moeten we met elkaar wel met de goede dingen bezig zijn. En dat is de afgelopen tijd te weinig gebeurd. Veel te weinig. We hebben veel teveel tijd en aandacht aan onszelf besteed. We houden elkaar teveel in de gaten. We leveren teveel commentaar op elkaar, en dan meestel in negatieve zin. Wij zijn beter in het leveren van kritiek dan in het uitdelen van complimenten. Nu wil ik niet zeggen dat we elkaar niet scherp moeten houden! Graag zelfs! Zeker als het de kwaliteit ten goede komt. Elkaar vragen stellen is juist een kenmerk van D66. Kritisch meedenken en creatief zijn zit ons in het bloed. Maar wel als doel om samen verder te gaan. Samen betere resultaten te bereiken.

En er is nog zoveel te bereiken. En de kiezers verwachten van ons dat wij ons met de toekomst bezig houden. Niet met onszelf. Door met onszelf bezig te zijn, vervreemden wij ons van de kiezers. En vervreemden wij ons van de samenleving. En vervaagt de toegevoegde waarde van D66. Laten we daarom de neuzen dezelfde kant op richten.

Laten we met elkaar discussiëren over de maatschappelijke problemen van nu en van de toekomst. Laten we niet verzanden in alleen de problemen maar creatief kijken naar oplossingen. En als we de komende tijd in minder gemeenteraden vertegenwoordigd zijn, dan zoeken we gewoon nieuwe platforms op. Of we maken nieuwe platforms. Niets hoeft ons ervan te weerhouden om duidelijk de D66-standpunten naar buiten te brengen.

Maar ook hierin schuilt een gevaar. Wij zijn nogal een partij van de grote woorden. We zijn voor bestuurlijke vernieuwing, wij zijn voor de kenniseconomie, wij zijn voor meer aandacht voor het milieu, wij zijn voor internationale samenwerking, wij zijn voor meer aandacht voor onderwijs, wij zijn pro-Europees. Jee, wat zijn wij toch voor een hoop zaken! Maar wat zeggen we eigenlijk? Wat blijft er hangen? Is er iets concreets gezegd? Iets wat mensen zich werkelijk kunnen voorstellen? Waar ze enthousiast voor willen worden? Iets waar ze met de buurman over kunnen praten?

Kortom, wij hebben teveel in te abstracte termen gesproken. Wij hebben wel concrete beelden maar verzuimen om die te communiceren. We maken niet de vertaling naar de praktijk van alledag. Naar de feitelijke wereld van de kiezer. Een voorbeeld: natuurlijk zijn wij voor investeringen in de kenniseconomie. Wie niet? Maar welke dan? Concreet! En wat is het resultaat? En wie merkt dat? Kortom, de kiezer kan zich niet identificeren met ons. En wordt dus niet enthousiast van onze standpunten want hij kan ze zich niet eigen maken. Ze leven niet voor hem.

Dat D66 er nu zo slecht voor staat bij de kiezer ligt niet aan onze ideeën. Ligt niet aan onze leden. Ligt niet aan u. Ligt niet aan onze inzet. Het ligt voor een groot gedeelte aan de manier waarop wij met elkaar omgaan en vervolgens de manier waarop wij communiceren naar buiten. Als wij deze twee zaken niet wezenlijk aanpakken, wordt het heel erg moeilijk voor D66. Ik doe daarom een oproep aan u allen:

Laten we stoppen met het voortdurend rondsturen van berichten waarin we elkaar de maat nemen, waarin we voortdurend met azijn elk initiatief besproeien, waarin het negatieve de boventoon voert in plaats van het positieve. En laten we wat terughoudender zijn in het aantal reacties. Denk toch niet dat iedereen op jouw mening zit te wachten op elke vraag, die gesteld wordt. Het enige wat bereikt wordt is dat een instrument als de BV-mail helemaal verstopt wordt door alweer een bericht van Jan, Klaas, Piet of wie dan ook. Hierdoor haken mensen af en verliezen we input aan nieuwe frisse ideeën en initiatieven. De BV-mail is bij uitstek een middel om die ideeen en initiatieven snel rond te sturen. Kortom, Laat de BV-mail werken zoals het hoort!

En een tweede punt: natuurlijk mag iedereen binnen D66 een mening hebben. En is het goed om met elkaar daarover in discussie te gaan. Maar met elkaar in discussie gaan, doe je meestal samen met die ander. En dus niet via de band, oftewel niet via de media. Ik ben het afgelopen jaar teveel verrast als partijvoorzitter met uitspraken van D66ers die al via de pers naar buiten waren gegaan zonder dat ze eerst zelf met andere D66ers in gesprek waren geweest. En wat gebeurt er dan? Via de media voeren we, al dan niet vervormd, een gesprek tussen de leden van D66 onderling. Terwijl we dat zelf met elkaar zouden moeten doen.

Nogmaals, verschillen van inzicht moet kunnen. Zijn zelfs wel goed. Maar laten we elkaar niet telkens via de media verrassen. We roepen een beeld op van een partij in opperste staat van verwarring. En een partij in verwarring is nooit aantrekkelijk voor de kiezer. En het is ook nog eens niet juist. Dus leden, meer discussie prima maar dan wel met elkaar en niet via de pers. Er is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt. D66ers,sluit de rijen!

En waarom? Omdat D66 een partij is die dat verdient. Natuurlijk hebben we de afgelopen tijd harde klappen gekregen. Soms terecht, soms onterecht. En natuurlijk doet dat pijn en is het zuur en onverdiend. Dan denk ik vooral aan de vele gemeenteraadsleden die op verkeerde gronden zijn afgerekend ondanks hun inzet en betrokkenheid de afgelopen jaren. Maar ook de bestuursleden, campagnecoördinatoren en de vele vrijwilligers die keihard hebben gewerkt in de campagne en uiteindelijk met lege of leger handen stonden op 7 maart. Jullie hebben dat niet verdiend en jullie pijn en verdriet is ook mijn pijn en verdriet. Wij zullen alles in het werk stellen om het verloren terrein weer te veroveren. Als blijk van waardering voor jullie inzet vraag ik aan het congres om keihard voor jullie inzet te klappen.

Gelukkig hebben we ook goed nieuws te melden. Soms klein, soms groot, soms zichtbaar, soms minder. Om maar een voorbeeld te noemen. Ik stoorde mij altijd aan het feit dat er bij elke congres meer vacatures waren dan kandidaten. Terwijl het werk wel gedaan moet worden. Hoe kun je vooruit als je geen handjes hebt? Vandaag is voor het eerst sinds lange tijd dat alle vacatures vervuld kunnen worden! Alle posten zijn bemensd! We kunnen aan de slag!

Nog een aantal voorbeelden: het kenniscentrum is qua bezetting uitgebreid en inmiddels volop in bedrijf. De regio Zuid-Holland is weer opgestaan en volop bezig met voorbereidingen voor de provinciale statenverkiezingen. Het ledental is stabiel (en dat is al heel wat voor een regeringspartij!), de regiobesturen zijn super actief, de sfeer en inzet van het landelijke bestuur is stimulerend en de Jonge Democraten zijn vreselijk vermoeiend actief! Kortom, de basis is er! Nu nog profileren! Laten zien dat D66 terecht altijd zo hoog eindigt bij de stemwijzers, laten zien dat D66 een partij is die eerst nadenkt voordat zij wat roept, laten zien dat ook wij niet altijd direct een sluitende oplossing hebben voor alle problemen. Maar wel de houding hebben om problemen met open vizier tegemoet te treden en samen met de betrokkenen een oplossing bedenken. Een waardige partij. Een partij met ambities maar ook met twijfels. Net zoals zoveel Nederlanders die nu in de samenleving staan. Enigszins onzeker maar niet bang voor de toekomst. Wij zien de uitdagingen. Wij zien de mogelijkheden.

Wij zijn niet van gisteren. Wij zijn niet van vandaag. Wij zijn van morgen!

13-5-2006 13:55