Stadsdeel Amsterdam-Noord

In de nesten

Verteltocht langs nesten Noorderpark met sagen uit Waterland

Leerlingen van de Oranje Nassauschool maken samen met kunstenares Carmela Bogman enorme rood-zwart-oranje nesten langs het Noord Hollands Kanaal. Langs dit kunstproject wordt een verteltocht georganiseerd waarmee verteller Nancy Wiltink oude sagen doet herleven. Kinderen van de muziekschool Noord dragen instrumentaal hun steentje bij.

De nesten en de verteltocht zijn de eerste van een reeks kunstuitingen om de bewoners bij het nieuwe Noorderpark te betrekken. De speciale productie In de Nesten is gepland tijdens de Nationale verteldagen en de Dag van het Park. De oude sagen komen weer tot leven in de verteltochten op:

28 mei om 13.00 uur en 15.00 uur (Dag van het Park)

18 juni om 15.15 uur (Bloemenbuurt Feest!)

De verteltochten duren ongeveer een uur. Per tocht kunnen maximaal 50 personen mee, de tocht is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. De toegang is gratis.

De tochten starten in het Noorderpark (deel Florapark); parkingang tegenover Wingerdweg 103, naast Kinderdagverblijf Johanna Margareta. Alleen bij aanhoudende regen gaan de tochten niet door.

Aanmelden en informatie: Tuin aan Zee, 020-6371484.

Sfeerimpressie

Liefelijke fluittonen gespeeld door kinderen van de Muziekschool Noord lokken u van het ene nest naar het andere. Nancy Wiltink neemt u mee op een verteltocht door het park en langs de nesten. Zij vertelt u oude verhalen en u wordt ingewijd in het bijgelovige verleden van het drassige Waterland. U betreedt een oude heksenkring, misschien krijgt u het verborgen boek van de Waterlandse tovenaars in handen. Pas op! Wie dat eenmaal in zijn bezit heeft komt er niet meer zo gemakkelijk vanaf. Zelfs het vuur wil het niet hebben.

De nesten verbergen vergeten schatten en trekken vreemde snoeshanen aan. De toverkol Trijntje Parrekiet die zich in een kaarsvlam kon verstoppen of Herre Ooievaar die de mensen kon verspreken. Dertien rovers en de dappere meid van de herberg, die er niet voor terugdeinst om de muts van het hoofd van de gehangene te stelen.

Meer dan honderd jaar vergeten, nu spoken ze weer rond langs het jaagpad. Eens bracht de trekschuit de zoete melk en de sterke verhalen van het Waterland naar de stad aan de overkant. Nu kunt u langs de waterkant die verhalen zelf komen beluisteren.

Achtergrondinformatie

In de Nesten is een productie van vier makers uit Amsterdam-Noord die zich bezig houden met verbeelding, muziek en rituelen en die eerder samen Novena in Noord organiseerden. De verhalen zijn gebaseerd op 19e eeuwse volksverhalen uit de collectie Bakker.


* Nesten: Carmela Bogman en leerlingen van de Oranje Nassauschool
* Productie in het kader van de Nationale Verteldagen en de Dag van het Park

* Dit project wordt mogelijk gemaakt door stadsdeel Amsterdam-Noord, Opbouwwerk Noord, Kunstenaars & Co en de EU.
* Organisatie: Floor Management / Vormgeving: Redrock Studio