Gemeente Wijk bij Duurstede

Toren van de Grote Kerk binnenkort in de steigers

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een nauwkeurig onderzoek te laten doen naar de restauratiekosten van de stadstoren. Het gaat er hierbij om te weten te komen wat de exacte staat van de toren is en hoe hoog de restauratiekosten zullen zijn. Voor het uitvoeren van dit onderzoek moet er een steiger rondom de hele toren worden geplaatst. Vrij snel na de Pinksterdagen start de aannemer met het bouwen van de steiger. Deze werkzaamheden duren 4 tot 5 weken. Omwonenden zijn inmiddels per brief geïnformeerd over de steigerbouw.

Verdere wetenswaardigheden
De steiger wordt omkleed met beschermingsnetten. Over een hoogte van ongeveer 4 meter wordt een anti-inklimbeveiliging aangebracht. Het uurwerk van de toren wordt buiten werking gesteld. Het voordeel van de geplaatste steigers is, dat de toegangsdeuren van de toren weer bereikbaar worden gemaakt. De andere toegangsdeuren, die van de kerk, blijven gewoon bereikbaar.
Tijdens de weekmarkt op woensdagochtend wordt niet aan de toren gewerkt. In bijzondere gevallen kan er op zaterdag aan de toren gewerkt worden, maar dat zullen echt uitzonderingen zijn. De steiger blijft ongeveer 2 jaar staan, omdat later dit jaar de restauratie start. De markante toren zal dus twee jaar lang een ander jasje aan hebben!

Waarom onderzoek en restauratie?
Sinds vorig jaar september staan er hekken rondom de toren van de Grote Kerk i.v.m. het gevaar voor vallende stenen en ornamenten. Kort daarvoor was er namelijk een steen uit de toren gevallen. De toren werd toen ook gesloten voor bezichtigingen.

Vragen?
Heeft u vragen over het onderzoek van de toren? Dan kunt u contact opnemen met projectleider Ad Vos, via telefoonnummer 595 595.

Link, Klik hier om een pagina terug te gaan Link, klik hier om dit artikel te mailen Link, Klik hier om dit artikel af te drukken

spacer
info@wijkbijduurstede.nl
tel : 0343 595595
fax: 0343 595599
spacer Bezoek adres:
Karel de Grotestraat 30 spacer Post adres:
Postbus 83
3960 BB
spacer