Zoetermeer viert 1000 jarig bestaan.

Stichting zoetermeer1000

Zoetermeer, 23 mei 2006

PERSBERICHT

Zoetermeer blijkt ouder dan (ooit) verondersteld en bestaat zelfs al 1000 jaar! Alle reden voor het organiseren van een gemeentebreed feest in de groeistad met een keur aan activiteiten en evenementen die - tussen juni 2007 en juni 2008 - op stapel staan. De voorbereidingen hiervoor zijn intussen in volle gang.

Plannen daaromtrent zijn maandag 22 mei 2006 bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst in de Graanschuur in Zoetermeer. Tijdens de bijeenkomst werden de plannen uitvoerig toegelicht door het bestuur van de Stichting Zoetermeer1000. Onder meer door voorzitter Jan Slagter. Ook werd het beeldmerk van de stichting gepresenteerd en met een helpende hand van burgemeester Jan Waaijer onthuld.

Het bestuur van de stichting Zoetermeer1000, met daarin o.a. de oud-wethouders Erris Oskam en Wout Haeser en een Comité van Aanbeveling met daarin - naast burgemeester Waaijer - ook politica Hannie van Leeuwen (lid Eerste Kamer van het CDA) en Jan ten Hoopen (lid Tweede Kamer van het CDA). Zo is de stichting voornemens in het kader van het 1000-jarig bestaan meer dan tien geheel nieuwe stadsevenementen aan het rijtje van al bestaande evenementen toe te voegen. Het gaat daarbij om publieksevenementen, die mogelijk ook na de viering van 1000 jaar Zoetermeer, jaarlijks zullen terugkeren. Gedacht wordt aan o.a. een Jazzfestival, de viering van een Chinees Nieuwjaar, 'Zoetermeer on Ice' en 'Zoetermeer in Beeld' (een festijn waarbij bijvoorbeeld de lokale kunstenaars aan bod komen).

Op het verlanglijstje staat verder nog een heus 'Geuzenfestival'. Want de slag bij Zoetermeer was de voorbode van het Leids Ontzet.
De stichting spreekt al bij voorbaat van 'spraakmakende, nieuwe evenementen.' Zo wordt bij wijze van opening van de festiviteiten - medio juni volgend jaar - gedacht aan een 'spektakel' in de vorm van een middeleeuws festijn, waarmee, aldus de stichting, 'de toon moet worden gezet voor een groots jubileumjaar.' Voorts willen partijen als de Stichting Zoetermeer1000, het Stadsmuseum en het Historisch Genootschap 'Oud Soetermeer' gedurende het jubileumjaar de handen ineenslaan voor de organisatie van een omvangrijke tentoonstelling, waarbij alles in het teken staat van 1000 jaar Zoetermeer.

Hoewel de contouren van de plannen bekend zijn, staat de stichting open voor aanvullende ideeën en suggesties van burgers en bedrijven. Inzendingen zullen op bruik- en haalbaarheid worden getoetst. Of alles wat inmiddels op het verlanglijstje staat, kan worden uitgevoerd, hangt nauw samen met de middelen, die voor het feest kunnen worden vrijgemaakt door zowel gemeente als het bedrijfsleven.

Historische onderbouwing

Dat Zoetermeer 1000 jaar bestaat, staat vast. In lokale archeologische kringen wordt er zelfs van uitgegaan dat zich al rond het jaar 980-985 een kleine, door mensen bewoonde nederzetting moet hebben bevonden aan de oevers van het toenmalige Zoetermeerse Meer. Uitgaande van die bewoning rond het jaar 980-985 mogen wij concluderen dat er toen na circa twintig jaar (1007), een kleine bewoonde kern was, waarbij vanzelfsprekend tussen bewoners sprake was van sociale interactie. Een veilige aanname derhalve, dat Zoetermeer 1000 jaar oud is!aldus betrokkenen van het Historisch Genootschap 'Oud Soetermeer' en de Archeologische Werkgroep Zoetermeer (AWZ). Men baseert zich op de uitkomsten van een door de rijksuniversiteit Groningen uitgevoerd onderzoek.

Dat universitaire onderzoek, aan de hand van een zogeheten C14-methodiek, richtte zich met name op het achterhalen van de ouderdom van een bij een opgraving in Zoetermeer aangetroffen eikenhouten paal. De paal, door oorspronkelijke bewoners in de verre oudheid voorzien van een dun laagje houtskool - door deze, naar men aanneemt ter verduurzaming van dit bouwmateriaal, opzettelijk in het vuur te houden - werd gevonden in de nabijheid van het Woonhart Zoetermeer bij het Stadscentrum (hoek Europaweg/Zwaardslootseweg).

Behalve dit concrete wapenfeit, zeggen de lokale geschiedschrijvers ook aanknopingspunten te hebben gevonden in de archieven. Daaruit zou blijken dat de eerste bewoners in Zoeter meer al botting (belasting) hebben moeten betalen, toen de Hollandse graaf Dirk II in 985 van de heersende Duitse koningen behalve gebiedsuitbreiding ook rechten verkreeg op het toen verder vrijwel nog onontgonnen veengebied.


---