3 finalisten Academische Jaarprijs bekend

Ddk

Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit zijn de finalisten van de Academische Jaarprijs. Op donderdag 1 juni gaan deze teams strijden om de hoofdprijs van 100.000 euro. Vrijdag 19 mei streden 13 universiteiten in The Battle of the Universities achter gesloten deuren om een plaats bij de laatste 3. De jury, bestaande uit voorzitter Rick van der Ploeg, Adriana Esmeijer, Piet Borst, Rob Van Hattum en Leo Halvers, heeft grote waardering voor de kwaliteit en het enthousiasme van de teams, hun onderzoek en hun plannen om dit naar het grote publiek te brengen.

In de slotmanifestatie op 1 juni presenteren de 3 teams hun plannen aan publiek, pers en jury in Cineac in Amsterdam. De winnaar ontvangt een cheque van 100.000 euro voor de realisatie van het plan.

Aan de hand van 25 jaar onderzoek naar het broedgedrag van de Bonte Vliegenvanger stelde Team Both van de Rijksuniversiteit Groningen de gevolgen van klimaatverandering vast in West-Europa. Een documentaire zal hun bevindingen duidelijk maken.

In het alfawetenschappelijke project van de Universiteit Leiden staat een grote publieksgerichte manifestatie in de St. Maartenskerk in Zaltbommel en Museum Amstelkring in Amsterdam centraal. Het onderwerp van team Warnar is civic religion, met name de grote invloed van vrouwen (kluizenaressen) ten opzichte van de institutionele machthebbers.

Team Dicke van de Universiteit Wageningen heeft het plan ontwikkeld voor het festival City of Insects in Wageningen, september 2006. Het publiek zal daarbij op vele plaatsen in contact komen met insecten en hun onmisbare rol in het leven op aarde. Ook in het laboratorium worden activiteiten georganiseerd.

De Academische Jaarprijs is een jaarlijkse prijs bedoeld om studenten en onderzoekers te motiveren om wetenschappelijk onderzoek op aansprekende wijze onder de aandacht van het brede publiek te brengen.

De slotmanifestatie vindt donderdag 1 juni plaats in Cineac, Regulierbreestraat 31-33 te Amsterdam, het officiële programma begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) en sluit om 17.00 uur af met een borrel. Aanmelden op www.ddkpartners.nl/slotmanifestatie.Of bel Stichting Academische Jaarprijs (030) 281 9621 Contactpersoon: Tessie Vilé www.academischejaarprijs.nl