Kodyo

50-plussers zien geen toekomst in seniorenstad

'Hoe wil ik wonen in de toekomst?' is een van de belangrijkste levensvragen van Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar. Ongeveer 60% van hen is hier regelmatig mee bezig. De huidige 50-plusser is wars van collectieve woonoplossingen: zelfstandigheid is het sleutelwoord.
Dit blijkt uit het woononderzoek dat het tijdschrift Zin opzette in samenwerking met TNS/NIPO. De resultaten worden deze maand (26 mei) gepubliceerd in Zin.

SENIORENSTAD MINDER POPULAIR
Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar hebben een eigen huis en blijven daar het liefst zo lang mogelijk wonen. De veelbesproken seniorenstad ziet slechts 28% van de respondenten in het Zin-onderzoek zitten. Recent bleek uit onderzoek dat de zogenaamde seniorenstad een populaire woonomgeving zou worden. Het representatieve onderzoek van TNS/NIPO en Zin onder 500 50-plussers spreekt dit tegen. In een seniorenstad of -wijk wonen uitsluitend 50-plussers. De faciliteiten in de omgeving sluiten hier op aan. Juist de collectiviteit van een seniorenstad vinden 50-plussers niet aantrekkelijk. Liever wonen zij met verschillenden typen mensen en huishoudens in een wijk.

NIEUW: WOONBOERDERIJ, WOONGROEP, KANGOEROEWONING
Nieuwe woonvormen die zich richten op een compromis tussen collectiviteit en faciliteiten enerzijds, en toch voldoende vrijheid en zelfstandigheid anderzijds, worden populairder. De woonboerderij of woongroep (diverse appartementen in een oude boerderij of groot pand, al dan niet met gezamenlijke faciliteiten) en de kangoeroewoning (twee zelfstandige, maar wel verbonden woningen die door familieleden kunnen worden gedeeld) winnen volgens het onderzoek aan terrein. Respectievelijk 30, 19 en 17% van de ondervraagden vindt zo'n woonvorm goed bij de toekomstplannen passen.

20% WIL NAAR HET BUITENLAND
Een woning in het buitenland is de toekomstdroom van 20% van de 50-plussers. Vooral de leeftijdsgroep 55-59 (29%) ziet een huisje in het buitenland zitten. 1% van de ondervraagden heeft inmiddels een (tweede) huis in het buitenland.

BEJAARDENHUIS OF BIJ DE KINDEREN MINST POPULAIR
Het slechte imago van een verzorgingshuis of verpleeghuis komt ook in dit onderzoek duidelijk naar voren: zij horen met 10% tot de minst aantrekkelijke woonvormen. 'Inwonen bij de eigen kinderen'is anno 2006 echt uit de tijd: slechts 3% van de mensen tussen 50 en 65 ziet dit als mogelijke woonvorm als ze ouder worden.

Bijgaand treft u meer onderzoeksresultaten aan. Voor meer informatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met: JWM van der Meer 06 422 45 994 of Evelyn Schwarte 023 556 52 42.


---
Feiten en cijfers uit 'Zin woononderzoek 2006'


- Vrouwen zijn vaker bezig met hun woontoekomst dan mannen (67% vs 55%)


- Liefst blijven we in ons eigen huis wonen (59%)


- 40% van de 50-plussers heeft het prima naar zijn zin in de huidige woning


- 53% van 50-plussers ziet op tegen verhuizen


- Goede voorzieningen in de buurt vinden 50-plussers belangrijk (96%)


- 50-plussers zien het liefst jong en oud door elkaar wonen in hun wijk (81%)


- 45% ziet helemaal niets in een seniorenstad, 22% denkt dat het misschien iets is, en 6% vindt het een zeer aantrekkelijke woonvorm voor de toekomst.

Vermelding van onderzoeksresultaten s.v.p. voorzien van de vermelding: Bron: Zin Woononderzoek 2006

Voor meer informatie over onderzoeksresultaten, kunt u contact opnemen met Evelyn Schwarte, 023- 556 52 42.