Gemeente Almere

Geld Zuiderzeelijn naar ontsluiting Almere

Het Kabinet heeft besloten af te zien van de Zuiderzeelijn. De voor de aanleg van deze Zuiderzeelijn gereserveerde gelden vallen daardoor vrij. Voor de Noordvleugel en dus Almere is het essentieel dat OV-verbindingen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere verbeterd worden, en in het bijzonder dat de IJmeerverbinding wordt aangelegd.

Tot nu toe lijkt de aandacht te veel naar het Noorden gelegd te worden. Terwijl de meest rendabele oplossing toch de ontsluiting rond Schiphol, en dus zeker ook Almere, is. Voor de economische ontwikkeling van de Noordvleugel is dit zeer relevant. Voor een goed functionerende regionale economie is een robuust openbaar-vervoernetwerk een cruciale voorwaarde.

De gemeente Almere ondersteunt met dit standpunt de beslissing van het kabinet, om af te zien van de Zuiderzeelijn. Het kabinet wil de komende jaren inzetten op het verbeteren van het openbaar vervoer in de Noordvleugel, en zal daarvoor een deel van het nu weer beschikbare geld reserveren. Het gemeentebestuur van Almere schrijft daarover aan de gemeenteraad dat het onvermijdelijk is dat een groot deel van de ZZL-middelen ten goede moet komen aan de Noordvleugel, en dus aan Almere. Volgens het college is daarvoor 2 miljard euro noodzakelijk.