Ruim 500 leerlingen bestoken docenten met laatste examenvragen

Malmberg

Ruim 500 leerlingen bestoken docenten met laatste examenvragen

Den Bosch (23 mei 2006) - Op vrijdag 19 mei en zondag 21 mei hebben de eerste Malmberg Examenchats tussen leerlingen en docenten plaatsgevonden. Een deskundig panel van ervaren docenten aardrijkskunde, geschiedenis en economie, die de stof goed kennen, hebben honderden laatste vragen over de examenstof beantwoord. Chatsessie gemist? Op 28 mei en 19 juni vinden er weer chatsessies plaats.

'Een hele geruststelling'

Zowel de leerlingen als docenten hebben de chat zeer positief ervaren. De onzekerheid die veel leerlingen hebben vlak voor de examens, is weggenomen doordat ze antwoorden hebben gekregen op de meest brandende en uiteenlopende vragen. Een hele geruststelling waardoor leerlingen met meer zelfvertrouwen het examen ingaan. De vragen waren doelgericht en zeker essentieel voor het examen, aldus Martin Douma, een van de docenten die zitting had in het panel. Als docent ben je blij dat je hieraan een bijdrage kunt leveren.

"Twee uur lang non stop vragen, zoveel belangstelling had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Veel zinvolle vragen, zowel inhoudelijk van aard als over de procedure: hoe leer ik, hoe bereid ik me voor? Geen flauwigheden of rottigheid, vele leerlingen eindigden keurig met een 'dank u wel' of iets dergelijks," zegt Ton van Veldhuijzen, docent geschiedenis.

Chattende docenten

Alle docenten waren erg enthousiast over deze manier van 'lesgeven'. De leeftijden van de vakdocenten varieerden van 21 tot 58 jaar. Voor sommige docenten was het de eerste keer dat ze via MSN gingen chatten. "Gelukkig heb ik van tevoren les gekregen van mijn leerlingen", aldus een aardrijkskundedocent. Een aantal docenten heeft de smaak echt te pakken gekregen en gaan zelfs buiten de reguliere tijden online om leerlingen verder te helpen. "Het is echt verslavend, die vragen beantwoorden! Ben net uitgelogd. Maar ze bleven komen. Was echt heel druk en ik ben helemaal kapot, maar wel leuk!", vertelt een enthousiaste docent.

28 mei en 19 juni de laatste chats

De Malmberg Examenchat voor aardrijkskunde, economie en geschiedenis is nog geopend op zondag 28 mei van 19.00 tot 21.00 uur. Op maandag 19 juni vindt er een extra sessie plaats van 19.00 tot 21.00 uur voor leerlingen met een herexamen aardrijkskunde, economie of geschiedenis. Op www.examen.nl staat een rooster met alle mailadressen van de deelnemende docenten. Leerlingen kiezen de naam van een docent en voegen deze naam toe aan hun contactenlijst. Docenten ontvangen hiervan automatisch bericht en voegen op hun beurt de naam van de leerling toe. Vanaf dat moment kan de chatsessie starten.

Sterke behoefte aan feedback op het laatste moment

Malmberg begeleidt en ondersteunt als educatieve uitgeverij leerlingen én docenten van het eerste leerjaar tot en met het eindexamen. Vrijwel alle methoden van Malmberg bevatten veel examentrainingen: WereldWijs voor aardrijkskunde, MeMo voor geschiedenis, Praktische Economie (voor examenjaren vmbo en havo/vwo) en Economisch bekeken voor het examenjaar vmbo. Daarnaast biedt de website www.examen.nl hulp bij examentraining en examenvoorbereiding. Toch is er een duidelijke behoefte aan meer informatie en feedback op het laatste moment. Dat is ook gebleken gezien het grote aantal leerlingen dat aanwezig was op de chat en de vele enthousiaste reacties. Vele leerlingen vinden het zo leuk, handig en cool, dat ze op beide avonden online vragen stelden.

Ook vragen posten op forum

Chatsessie gemist, maar toch een brandende vraag? Buiten de openingstijden van de Malmberg Examenchat kunnen leerlingen ook vragen posten op het forum van www.examen.nl (onder Forums: Examenforum). Zowel leerlingen als docenten kunnen hier antwoord geven op de vragen. Bovendien is het forum op elk moment van de dag te bezoeken. Zo leren leerlingen van en door elkaar. De lijst met 'meest gestelde vragen' is extra handig.

EINDE PERSBERICHT