Gemeente Hoorn


Politie zet ook deze zomer snelle boot in tegen onveilig varende vaartuigen

Persbericht d.d.: 23 mei 2006

Bij mooi weer zoeken mensen graag verkoeling op het water. Hoorn heeft water in overvloed, dus dat is geen probleem. Wat wél een probleem vormt, zijn vaartuigen die tussen de overige waterrecreanten doorzoeven, zoals speedboten en jetski's. Terwijl harder varen dan 20 kilometer per uur binnen de zone van 250 meter vanuit de oever niet is toegestaan. Bovendien geldt een vaarverbod in een deel van het Hoornsche Hop en in een brede strook langs het Julianapark/Schelinkhouterdijk. Daarom gaat de Hoornse politie weer in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (de waterpolitie) het water op om te controleren of de watersporters zich aan de regels houden.
Controle met snelle boot

De politie zet ook dit vaarseizoen een snelle boot in om te controleren of jetkiërs en waterscooters het vaarver-bod naleven en niet tussen de zwemmers en pootje-baders door-zoeven.

Overlast van jetski's
De afgelopen jaren was er voor de kust van Hoorn in de zomermaanden sprake van een toenemende overlast van jetski's en andere snelvarende vaartuigen. Daarbij kwam ook de veiligheid van kwetsbare waterrecreanten in het gevaar. Om deze problemen aan te pakken zijn er door politie en gemeente Hoorn diverse maatregelen genomen. Naast controles op het water maakt de invoering van een vaarverbod deel uit van dit maatregelenpakket. Dit vaarverbod is door de Minister van Verkeer en Waterstaat genomen op verzoek van het gemeentebestuur van Hoorn.

Vaarverbod voor snelle vaartuigen
Aanvankelijk zou het vaarverbod gaan gelden voor het gehele Hoornsche Hop tussen de Galgenbocht en de zuidpunt van het Visserseiland. Verschillende personen en organisaties maakten hier bezwaar tegen. Naar aanleiding hiervan is het vaarverbod beperkt tot een deel van `t Hop. De denkbeeldige lijn loopt nu van de Galgenbocht naar een punt aan de Westerdijk tussen de schouwburg en de plek waar de schouwburg stond. Daardoor ontstaat een zone voor zwemmers en aanverwante recreatie, maar blijft het ook mogelijk om in het Hoornsche Hop met zeil- of motorboten de watersport uit te oefenen. Ook langs het recreatiegebied Julianapark/Schellinkhouterdijk loopt een brede strook waar een vaarverbod geldt.

250 meter uit de kust
Overigens brengt het vaarverbod geen verandering in de vaarregels die al gelden voor het IJsselmeer. Zo zijn bestuurders van vaartuigen gehouden aan een snelheidsbeperking tot 250 meter uit de kust en dienen bestuurders van snelvarende motorboten te beschikken over een vaarbewijs.

De naleving van het vaarverbod en de andere vaarregels zal door de Hoornse politie in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (de waterpolitie) in het Hoornse deel van het Markermeer ook dit vaarseizoen weer regelmatig worden gecontroleerd.
---