LTO Noord

Kosten bloedonderzoek varkenspest uit diergezondheidsfonds

De kosten van het serologisch onderzoek naar varkenspest op varkensbedrijven in het buffergebied, mogen worden betaald uit het Diergezondheidsfonds. LTO, PVV en NVV hadden hier begin vorige week op aangedrongen. Het ministerie van LNV heeft laten weten dat ze hiermee instemmen.

Varkenshouders in het buffergebied moeten vóór het verplaatsen van dieren naar een varkensbedrijf buiten het buffergebied serologisch onderzoek laten uitvoeren. LTO vindt het terecht dat de kosten voor bloedonderzoek door alle varkenshouders en de overheid collectief worden betaald. De verplichting voor dit onderzoek dient immers om de totale Nederlandse varkenshouderij te beschermen tegen mogelijke verspreiding van het varkenspestvirus.

De dierenartskosten voor de klinische controles en het nemen van de bloedmonsters blijven voor rekening van de varkenshouder. LTO heeft er bij LNV voor gepleit het aantal te nemen bloedmonsters te verlagen (bij een eventuele 2^e en volgende bemonstering) en de dierenartsenverklaring 2 werkdagen geldig te laten zijn.

Ondanks het feit dat het laatste geval varkenspest in Duitsland dateert van twee weken geleden is het noodzakelijk om alert te blijven op varkenspest. Pas als er de komende maand geen KVP-virus meer wordt gevonden kan het sein 'brand meester' worden gegeven.

LTO-Noord heeft er voor gepleit de eindscrening voor het Nederlandse toezichtsgebied op tijd uit te voeren zodat de maatregelen in het toezichtsgebied en buffergebied niet langer van kracht blijven dan strikt noodzakelijk.

Henk Boelrijk, dinsdag 23 mei 2006

Zoeken
Gerelateerde Artikelen


1. Spanning rond varkenspest blijft

2. Europese Commissie neemt forse maatregelen om verspreiding varkenspest te voorkomen