Gemeente Voerendaal


23/5/2006 - Trouwen op locatie

De gemeenteraad van Voerendaal heeft in haar vergadering van 22 mei 2006 besloten dat vanaf 1 juni 2006 aanstaande bruidsparen in de gemeente Voerendaal hun huwelijk (trouwen/geregistreerd partnerschap) op elke willekeurige locatie binnen de gemeentegrenzen kunnen laten voltrekken.

Tot nog toe is de trouwkamer in het gemeentehuis de enige locatie waar huwelijken voltrokken kunnen worden.

De gemeente Voerendaal heeft er niet voor gekozen om extra vaste locaties voor huwelijksvoltrekkingen aan te wijzen maar laat het initiatief tot een andere locatie dan het gemeentehuis, bij de aanstaande paren.

Paren dienen hiervoor schriftelijk een verzoek in te dienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij de beoordeling van een verzoek geldt dat in principe alle locaties binnen de gemeentegrenzen in aanmerking komen, mits aan een aantal randvoorwaarden is voldaan. Het verzoek zal worden getoetst aan de openbare orde en werkbaarheid voor de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand.

Het paar moet zelf afspraken maken met de eigenaar van de locatie. Hierin heeft de gemeente geen enkele bemoeienis. Indien de locatie door de ambtenaar van de burgerlijke stand accoord wordt bevonden wordt de locatie voor die speciale dag en voor dat tijdstip benoemd tot huis der gemeente zodat de ceremonie er wettelijk- plaats kan vinden.

Behalve een verruiming van de locaties is ook besloten tot het verruimen van de tijden voor het trouwen op locatie: vanaf maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 21.00 uur, behalve op nationaal erkende feestdagen, kan er getrouwd worden dan wel een partnerschap geregistreerd worden.

Meer informatie is beschikbaar via de afdeling klantcontacten van de gemeente Voerendaal, bereikbaar via telefoonnummer : 045-5753399. Hier kunt u ook (zonder afspraak) tijdens de openingstijden van het gemeentehuis terecht ( adres: Raadhuisplein 1, Voerendaal). Het aanvraagformulier kan hier gedownload worden. Aan de beoordeling van de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze bedragen 50,00