Gemeente IJsselstein


Voorontwerpbestemmingsplan 'Achterveld en omgeving' dinsdag, 23 mei 2006 - 11:50 CET

Op 16 mei jl. vond een informatiebijeenkomst plaats over het voorontwerpbestemmingsplan 'Achterveld en omgeving'.

Geïnteresseerden konden het voorontwerpbestemmingsplan inzien en stedenbouwkundig adviesbureau SAB gaf een toelichting op het voorontwerp. Aanwezigen konden naar aanleiding van de presentatie en de getoonde tekeningen vragen stellen aan de gemeente en SAB. Ter sprake kwamen: de doelstelling van het plan, regels met betrekking tot bouwen en gebruik van gronden en bouwwerken, het aanstippen van enkele ontwikkelingen, de plansystematiek en de verdere procedure. Vragen van de aanwezigen hadden voornamelijk betrekking op het parkeren, de groenvoorzieningen en de komende ontwikkelingen in het plangebied.

Plankaarten downloaden
De plankaarten, voorschriften en toelichting van het voorontwerp zijn te downloaden:
plankaart 1
plankaart 2
plankaart 3
plankaart 4
plankaart 5
plankaart 6
toelichting voorontwerp
voorschriften voorontwerp

Plangebied
Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de bouwgrens van Achterveld, aan de oostgrens door de Hollandse IJssel en de Zuid-IJsseldijk, aan de zuidzijde door de Touwlaan, Baronielaan en Benschopperweg en aan de westzijde door de Zijde Wetering Noord.

Bestaande bebouwing en gebruik openbare ruimte basis voor voorontwerp In het voorontwerp is uitgegaan van bestaande bebouwing en gebruik van openbare ruimte.
Aan bestaande functies wordt geen afbreuk gedaan. Wél worden mogelijkheden gegeven voor kleinschalige ontwikkelingen van woningbouw, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen.

Wonen, tuin, verkeer en groen in voorontwerp
Het voorontwerp bestaat voor een groot gedeelte uit de bestemmingen wonen, tuin, verkeer en groen.
Binnen de woonbestemming worden uitbreidingen van woningen en het realiseren van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen toegestaan, mits aan een aantal bebouwingsvoorschriften wordt voldaan. Ook zijn aan huis gebonden beroepen en bedrijven binnen de woonbestemming toegestaan, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Binnen de tuinbestemming wordt aandacht besteed aan het parkeren op eigen terrein. In het plan wordt flexibel omgegaan met aanpassingen aan verkeers- en groenvoorzieningen binnen de verkeers- en groenbestemming.

Ontwikkelingen
Het voorontwerp maakt enkele kleinschalige ontwikkelingen mogelijk. Het gaat om twee locaties (hoek Groene Dijk en Zijde Wetering Noord en nabij de Eksterweg/Houtduifweg) waar de mogelijkheid wordt gegeven om een vrijstaande woning te bouwen. In het voorontwerp wordt ook melding gemaakt van de plannen om het winkelcentrum Achterveld op te knappen en om ter hoogte van het sportpark Groenvliet een gelijknamige sporthal te realiseren. Aangezien beide laatste ontwikkeling in een prematuur stadium verkeren, zullen hiervoor aparte planologische procedures worden doorlopen.

Procedure voorontwerpbestemmingsplan
B en w hebben het voorontwerpbestemmingsplan Achterveld en omgeving vastgesteld in verband met de in gang gezette actualisering en komende digitalisering van de bestemmingsplannen in IJsselstein. Het voorontwerpbestemmingsplan Achterveld en omgeving heeft van 19 april tot en met 30 mei 2006 ter inzage gelegen bij de afdeling Publiekszaken. Gedurende deze periode hebben ingezetenen en in de gemeente belanghebbende natuurlijke en rechtspersonen een mondelinge of schriftelijke inspraakreactie kunnen indienen bij b en w.