Ingezonden persbericht


verwijsgids huiselijk geweld kennemerland verschenen

Haarlem, mei 2006 * Een actueel overzicht van alle organisaties in de regio die zich met de aanpak en preventie van huiselijk geweld bezighouden: dat is de Verwijsgids Huiselijk Geweld Kennemerland, die in april is verschenen. De gids is bestemd voor hulpverleners in de regio, zodat zij slachtoffers en plegers goed kunnen adviseren, ondersteunen en verwijzen. Het is een uitgave van de GGD Kennemerland, onderdeel van de HulpverleningsDienst Kennemerland (HDK).

Bundeling van informatie
De gids bevat een scala aan organisaties die zich momenteel in Kennemerland bezighouden met de preventie en aanpak van huiselijk geweld. Van elke organisatie is beschreven wat het aanbod is, op welke doelgroepen men zich richt en hoe de organisatie te bereiken is. Met deze verwijsgids kunnen professionals de mensen die met huiselijk geweld te maken hebben, adviseren, ondersteunen en adequaat verwijzen naar hulpverlening en politie.

Groot probleem
Huiselijk geweld is een omvangrijk probleem in onze samenleving en de meest voorkomende vorm van geweld. Recent Haarlems onderzoek (februari 2006) toonde aan dat huiselijk geweld in deze stad elk jaar ca. 3.000 slachtoffers veroorzaakt (400 tot 700 kinderen / jongeren en ruim 2.000 volwassenen). Van de Nederlandse mannen en vrouwen heeft 45% ooit te maken gehad met huiselijk geweld, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Justitie uit 1997. De gevolgen voor de gezondheid, het welzijn en de ontwikkeling van betrokkenen zijn meestal langdurig en ernstig. Vroeg signaleren en adequaat verwijzen zijn van groot belang om escalatie te voorkomen en verdere schade te beperken. De verwijsgids helpt daarbij.

Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld: ASHG's
Haarlem werkt al sinds 1998 aan de aanpak en preventie van huiselijk geweld. De gemeente legde de uitvoering van de regie in handen van de GGD Kennemerland. Ruim twintig Haarlemse organisaties organiseerden zich rondom dit thema. In 2000 verscheen een Haarlemse verwijsgids. Sindsdien hebben ook andere gemeenten in Zuid- en Midden-Kennemerland zich aangesloten bij het project. Conform de wens en met een tijdelijke stimuleringsregeling van het ministerie van VWS komen overal Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld (ASHG's) tot stand. Zo ook in Kennemerland. Daar wordt het ASHG vormgegeven door de Stichtingen Maatschappelijke Dienstverlening in Midden- en Zuid-Kennemerland. Het ASHG zal in 2006 een aantal taken overnemen van de GGD, zoals publiciteit en deskundigheidsbevordering.

Financiën
De Verwijsgids is deels betaald uit projectgeld voor de regionalisering van de aanpak en preventie van huiselijk geweld. De gids wordt uitgegeven door de GGD Kennemerland (onderdeel van de HulpverleningsDienst Kennemerland) en wordt in de regio verspreid. Extra exemplaren kosten 10 euro per stuk inclusief verzendkosten en zijn te bestellen op het directiesecretariaat van de GGD.