Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Arib en Van Heteren over illegaal onderzoek in India door het bedrijf Occam

Kamerstuk, 23-5-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2682071

23 mei 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van de Kamerleden Arib en Van Heteren over illegaal onderzoek in India door het bedrijf Occam (2050612490).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de TV-uitzending 1) waaruit blijkt dat Occam, de fabrikant van het medisch hulpmiddel stent, zich in India schuldig maakt aan experimenten en onderzoeken op mensen uitvoert?

Antwoord 1
Ja, ik heb kennisgenomen van de TV-uitzending.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u dit soort praktijken waarbij een fabrikant in principe alle regels van het Besluit Medische Hulpmiddelen met voeten treedt, en waarbij mensenlevens in India op het spel worden gezet? Vindt u dit medisch-ethisch verantwoord?

Vraag 3
Deelt u de mening dat alle voorwaarden en de fases (artikelen) van onderzoek zoals opgenomen in het Besluit Medische Hulpmiddelen door Occam zijn overtreden?

Vraag 4
Wat vindt u ervan dat Occam ook in Nederland stents aan ziekenhuizen levert, terwijl deze fabrikant zich schuldig maakt aan illegale praktijken in India?

Vraag 5
Deelt u de mening dat fabrikanten een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben naast de plicht zich te houden aan wet- en regelgeving? Zo ja, welke sanctiemogelijkheden hebt u om deze fabrikant aan te pakken?

Vraag 6
Wat is de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg hierin?

Vraag 7
Bent u bereid in het kader van de EU-Raad voor de volksgezondheid samen met uw Europese collega's dit probleem op de agenda te zetten en met maatregelen te komen tegen deze fabrikant?

Antwoorden 2, 3, 4, 5, 6 en 7
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt onder andere toezicht op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van medische hulpmiddelen in Nederland. De IGZ beheert en bewaakt de processen met betrekking tot de notificatie (aanmelding) van medische hulpmiddelen, het uitvoeren van klinische onderzoeken en het evalueren en afhandelen van incidenten met medische hulpmiddelen op de markt ("vigilance reporting system"). De IGZ houdt tevens toezicht op het functioneren van de in Nederland gevestigde aangemelde instanties. Dit zijn onafhankelijke, door de overheid toegelaten certificerings- en testinstellingen die de bevoegdheid hebben om bepaalde beoordelingsprocedures uit te voeren voor producenten van medische hulpmiddelen. Zij zijn ook bevoegd om producten en kwaliteitssystemen te certificeren. Daarnaast zien zij er door middel van periodieke controles op toe dat het bedrijf en de producten blijven voldoen aan de regelgeving en kwaliteitscriteria.

Momenteel onderzoekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deze zaak. Ik kan niet, vooruitlopend op de resultaten van dit onderzoek, nu al uitspraken doen over de vraag of de fabrikant vanuit medisch-ethisch oogpunt maatschappelijk verantwoord heeft gehandeld dan wel beoordelen of de geldende wet- en regelgeving is overtreden en of er maatregelen genomen dienen te worden. Naar verwachting zal het onderzoek van de IGZ nog deze zomer worden afgerond. Zodra de resultaten van het onderzoek van de IGZ bekend zijn, zal ik deze vragen nader beantwoorden.

1) Het tv-programa Netwerk, 25 april jl.