Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant over illegaal onderzoek in India door het Nederlandse bedrijf Occam

Kamerstuk, 23-5-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2682084

23 mei 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Kant over illegaal onderzoek in India door het Nederlandse bedrijf Occam. (2050612550)

Vraag 1
Wat is uw reactie op de tv-reportage over illegale testen met Axxion-stents in het JJ-ziekenhuis in India? 1)

Vraag 2
Klopt het dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek gaat doen of dit hulpmiddel terecht is goedgekeurd? Zo ja, kunt u de Kamer van de resultaten op de hoogte stellen?

Vraag 3
Indien blijkt dat regels zijn overtreden, zoals het niet voldoen aan informed consent, het laten betalen van mensen terwijl het om een experiment gaat, en het niet voorleggen aan de medisch ethische toetsingscommissie, vindt u dat dan een zware schending van de regels? Zo ja, welke mogelijkheden heeft u om juridische stappen te ondernemen en gaat u dit doen?

Vraag 4
Hoe kan het dat TNO een product goedkeurt of registreert, terwijl de bewijslast is gebaseerd op illegale praktijken?

Vraag 5
Indien het inderdaad om illegaal onderzoek gaat, deelt u de mening dat TNO de goedkeuring alsnog moet intrekken?

Vraag 6
Heeft u inzicht of dit vaker gebeurt? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken?

Vraag 7
Bent u van plan de regels aan te scherpen, en wel zodanig dat bij elke goedkeuring nagegaan moet worden of het voorafgaande onderzoek aan alle ethische regels voldoet, ook indien dat onderzoek in het buitenland heeft plaatsgevonden?

Vraag 8
Gaat u zich richting de Europese Commissie inzetten om de ethische regels bindend te maken en dit niet over te laten aan zelfregulering?

Vraag 9
Gaat u contact opnemen met de Indiase regering voor overleg in verband met eventuele gezondheidsschade en de eventuele zware schending van de regels waaronder het presenteren van onderzoek als een gewoon contract?

Vraag 10
Deelt u de mening dat het misbruiken van mensen uit arme landen voor het uitvoeren van experimenten ethisch niet deugt, en gaat u er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen? Zo ja, wat gaat u ondernemen?

Antwoord 1 tot en met 10
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet momenteel onderzoek naar deze zaak. Er zal ook bekeken worden of het betreffende medisch hulpmiddel terecht is goedgekeurd en of er regels zijn overtreden. Ik kan hier dus op dit moment nog geen uitsluitsel over geven of beoordelen of er maatregelen genomen dienen te worden. Naar verwachting zal het onderzoek nog deze zomer worden afgerond. Zodra de resultaten bekend zijn, zal ik de Kamer informeren en de vragen terzake nader beantwoorden.

1) Netwerk 25 april jl.

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Arib (PvdA), ingezonden 1 mei 2006, (vraagnummer 2050612490)