Gemeente Schiedam


Persbericht Gemeente Schiedam

Schiedam, 23 mei '06

FNV-voorzitter Agnes Jongerius om Staken en stempelen naar Schiedam

FNV-voorzitter Agnes Jongerius komt volgende week woensdag naar Schiedam om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van het boek Staken en stempelen. Werken en werkloosheid in Schiedam 1890-1940, geschreven door Henk Slechte. Ook mevrouw Kieboom-Collé, een dochter van Willem Collé, voorman van de Schiedamse communisten in de jaren 1930, neemt een exemplaar in ontvangst. Naast Willem Collés dochter zullen ook andere nazaten van de 'acteurs' in het boek van Henk Slechte aanwezig zijn.

Als eerste gemeente in Nederland stelde Schiedam in 1902 op initiatief van de vooruitstrevende liberaal Michaël C.M. de Groot een gemeentelijke arbeidsbeurs in. De hoge werkloosheid in de gemeente, die dringend verlegen zat om werkgelegenheid buiten de jeneverindustrie, vormde de aanleiding tot de actieve gemeentelijke bemoeienis met het tot elkaar brengen van aanbod en vraag op de arbeidsmarkt.

In opdracht van de gemeente Schiedam en van het Fonds Historische Publikaties Schiedam beschrijft historicus Henk Slechte in Staken en stempelen de geschiedenis van de Gemeentelijke Arbeidsbeurs die loopt van 1902 tot de opheffing in 1941. Arbeiders, werklozen, kleine en grote bazen, politici, bestuurders van vakbonden, ambtenaren, zij allen krijgen van Henk Slechte een plaats op het podium in zijn meeslepend schouwspel over werkgevers, werkloosheid, werknemers, werkomstandigheden, werkstakingen, werkverschaffing en werkzoekers.

Staken en stempelen, een publicatie in twee banden en 666 pagina's, vult een leemte in de Schiedamse historiografie. Eindelijk is er een werk dat op basis van een uitgebreid onderzoek in primaire en secundaire bronnen deze belangrijke periode in de geschiedenis van Schiedam behandelt. De auteur maakte daarbij intensief gebruik van de archieven en collecties van het Gemeentearchief Schiedam.

Verkoop

Staken en stempelen wordt uitgegeven door Stichting Musis en is te koop bij het Gemeentearchief Schiedam en diverse boekhandels voor E 29,50. ISBN: 90 7367 710 6. Het Gemeentearchief is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam.

Noot voor de pers,