Ingezonden persbericht


Centraal Bureau Levensmiddelenhandel

Leidschendam 23 mei 2006

CBL juicht modernisering Productschappen toe

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten, juicht de modernisering van de productschappen toe. Minister De Geus heeft dit vandaag gezegd. Productschappen spelen met name een rol in de voedselketen. Het meeste voedsel wordt in de supermarkt gekocht. Supermarkten zijn in veel productschappen vertegenwoordigd.

Productschappen zijn 50 jaar geleden ontstaan toen er nog veel kleine bedrijfjes waren en de samenleving nog moest worden opgebouwd. Inmiddels zijn bedrijven die de financiering van de productschappen opbrengen, gemoderniseerd, groter geworden en spelen zij hun rol op het wereldtoneel. Zij zijn ook veel beter georganiseerd in private brancheorganisaties dan vroeger. Het is daarom logisch dat de productschappen gemoderniseerd worden. Het CBL juicht het dan ook toe dat het kabinet de productschappen ingrijpend wil moderniseren en transparanter wil maken. De functie van belangenbehartiger is volgens het CBL een taak voor individuele bedrijven en brancheorganisaties. Ook ziet het CBL weinig toegevoegde waarde voor de productschappen op gebied van promotie en marktonderzoek.

Het CBL ziet wel een rol voor Productschappen op gebied van medebewind namens de overheid en het daardoor uitsluiten van free-riders. Het CBL ziet verder een rol weggelegd voor productschappen om de hele keten aan te spreken in geval van incidenten of crises. Voedselveiligheid, plant- en diergezondheid en duurzaam produceren zijn belangrijke onderwerpen waar Productschappen een rol kunnen spelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sija de Jong, Sr. Beleidsmedewerker Public Affairs, tel. 06-51523307.

Met vriendelijke groet,
Sija de Jong
Sr. Beleidsmedewerker Public Affairs

070-3376200

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.