Provincie Noord-Brabant


Provincie Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 23 mei 2006                                  |


1. Rapport Willen en Wegen
Systematisch prioriteiten aanbrengen bij wegenaanleg, een heldere programmering, het herijken van de trits verkenning, planstudie-realisatie, het invoeren van een Brabants Meerjarenschema Inftrastructuur en Transport en het al ingevoerde projectmatig werken, zijn de instrumenten die Gedeputeerde Staten willen zetten om vertragingen bij de aanleg van infrastructuur te voorkomen. GS zeggen dat in een notitie aan de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid naar aanleiding van een onderzoeksrapport van de provincie Zuid-Holland, de notitie "Willen en Wegen". Het college tekent daarbij aan dat de projecten die in Zuid-Holland onderzocht zijn anders van aard en groter van omvang zijn dan de meeste projecten in Noord-Brabant.

2. Jaarverslag Muskus- en beverrattenbestrijding
De populatie muskus- en beverratten kon in Noord-Brabant in 2005 op een laag niveau gehouden worden. Er werden minder dieren gevangen dan in het voorgaande jaar het geval was, 4209 muskusratten en 134 beverratten. Dat blijkt uit het jaarverslag muskus- en beverrattenbestrijding 2005 dat Gedeputeerde Staten toezenden aan ondermeer de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid, de Waterschappen en de Waterschapsbond, het Brabants Landschap en andere terreinbeherende instellingen en organisaties. Er is door de bestrijding geen sprake van onaanvaardbare vraat, graverij of schade in Noord-Brabant. De vangsten worden voor 40% gedaan in de strook waarin de provinciegrens is gelegen. Aan dat gebied wordt extra aandacht besteed bij het zetten van vallen.

3. Netwerkanalyse Brabantstad
In de nota Mobiliteit staat dat de provincie samen met het Rijk, de WGRpulsregios en de gemeenten netwerkanalyses uitvoeren voor een gebiedsgerichte aanpak van de mobiliteit. Gedeputeerde Staten geven bureau Goudappel Coffeng opdracht ondersteunende activiteiten uit te voeren. De kosten van de opdracht worden gedeeld met het Rijk.

4. Galderse Meren
Gedeputeerde Staten hebben de vragen van de statenleden Bastiaansen en Emmen van de CDA-fractie over onvoldoende toezicht op het zwemmen in de Galderse Meren beantwoord. Alleen bij de kleine plas is toezicht vereist. De EHBO-post die gedurende de openingstijden worden bemand is daarvoor voldoende. De overige stranden vallen onder de categorie 'wilde zwemplaatsen in oppervlaktewater', waar geen toezicht hoeft te worden gehouden. In de Wet is aangegeven dat een zwemmer in oppervlaktewater altijd grotere risico's loopt dan in een chloorbad en veiligheid niet gegarandeerd kan worden met toezicht.

5. Streekrekening Groene Woud
De provincie neemt voor E5 miljoen deel in de Streekrekening Groene Woud. Gedeputeerde Staten willen daarvoor een eigen rekening openen. De provincie houdt de beschikking over de ingelegde gelden en de normale martkconforme rente. De stichting het Groene Woud ontvangt een extra rente. De Stichting gaat de inkomsten gebruiken om er duurzame projecten mee te financieren.

6. Lifescape - your Landscape
Medewerkers van de provincie Noord-Brabant nemen deel aan het halfjaarlijkse partnerforum van het Europese Interreg project Lifescape - your Landscape (dat zoekt naar een duurzame balans tussen kwaliteiten van het landschap en het leven). Het congres wordt van 6 tot en met 9 juni gehouden in het Engelse Eastborne. De provincie Noord-Brabant is eindverantwoordelijk voor dit project en heeft voor deze bijeenkomst een leidende rol.

7. Stortplaatsen
Het jaarverslag en de jaarrekening 2005 van het Nazorgfonds gesloten stortplaatsen is vastgesteld en wordt naar de commissies Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu gezonden. De provincie verzorgt uit dit fonds de milieukundig verantwoorde nazorg van gesloten vuilstortplaatsen. Het fonds bestaat uit de opbrengst van heffingen die door de provincie zijn geïnd en die belegd zijn. Uit het jaarverslag blijkt dat het Fonds, vanaf de start medio 2000, haar oorspronkelijk begroot rendement nagenoeg behaald heeft.

8. Statenvragen Suriname
Inmiddels is er op initiatief van Provinciale Staten E50.000 overgemaakt naar de samenwerkende landelijke hulporganisaties. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, Essed, Bergsma en Dörr over de watersnood in Suriname. Gedeputeerde Staten verklaren geschokt te zijn door de problematiek en zijn bekend met de diverse hulpacties.

9. Rapportage taken en efficiency provinciale organisatie
In de Rapportage taken en efficiency provinciale organisatie geven GS verslag van de formatiereductie (10%) van de provinciale organisatie. Hiermee wordt de organisatie tot en met 2007 met 140 formatieplaatsen teruggebracht. De operatie levert een financieel voordeel op door lagere salariskosten en een verlaging van de overheadbudgetten. GS leggen de rapportage voor aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

10. Klokkenluidersregeling
De bestaande regeling melding misstand provincies (soms klokkenluiderregeling genoemd) is door GS ingetrokken. Op basis van afspraken tussen het Interprovinciaal werkgeversoverleg (IWV) en de ambtenarenbonden hebben GS een nieuwe procedureregeling vastgesteld.


11. Locatiegebonden subsidie
De provincie heeft de concept beleidsregel locatiegebonden subsidie provincie Noord-Brabant 2005-2010 voor een reactie aangeboden aan de gemeenten binnen de stedelijke regio's Waalboss en Breda-Tilburg. Dat zijn de subsidies voor onrendabele bouwkosten die zich bijvoorbeeld in binnensteden voor kunnen doen. In de beleidsregel zijn de spelregels opgenomen op basis waarvan het budget uit het besluit locatiegebonden subsidie 2005-2010 van VROM kan worden verdeeld. Voor het bouwen van 29.630 woningen binnen de stedelijke regio's stelt VROM E27.597.657 miljoen beschikbaar.

12. Beleidsnota glastuinbouw
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het concept van de beleidsnota glastuinbouw vastgesteld. Glastuinbouw is in Brabant een economisch steeds belangrijker onderdeel van de agrarische sector. De expansie heeft echter tot gevolg dat er meer ruimte nodig is. De provincie wil het bestaande beleid herzien om te zorgen dat de ruimtelijke mogelijkheden voor glas worden vergroot. Deze ontwikkeling wordt wel gekoppeld aan eisen op het vlak van duurzaamheid, een passende landschappelijke inrichting en sanering van glastuinbouw in kwetsbare gebieden. Naar verwachting zal de nota glastuinbouw eind september worden vastgesteld.

13. PSW rapporteert over activiteiten 2005
Uit de verantwoording van PSW Arbeidsmarktadvies over activiteiten in 2005 blijkt dat met de provinciale bijdrage van E 236.132 veel activiteiten zijn opgezet. Zo is het Actieplan Kennis=Meedoen uitgewerkt. Ook is onder meer het succesvolle TV-programma 'Baanbrekend' van Omroep Brabant voortgezet. Inmiddels zijn negen projecten ontwikkeld, gericht op scholing en opleiding van laagopgeleiden en wordt gewerkt aan projecten om de arbeidsparticipatie van allochtone vrouwen te bevorderen.

14. Aanbesteding project Musea
GS hebben kennisgenomen van de te volgen aanbestedingsprocedure voor de bouw van het project musea. Er is gekozen voor een contactvorm waarin een bouwteam de bouw zal begeleiden. Het project musea leidt tot een museumcluster in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. GS zullen de statencommissie Zorg,Welzijn en Cultuur over de voortgang van het museumproject informeren.

15. Afzien rente-inkomsten
GS hebben besloten om af te zien van eerder overeengekomen rente-inkomsten van ruim E 275.000 door het Havenschap Moerdijk aan de provincie onder de voorwaarde dat ook het ministerie van Financiën hiervan afziet. De staatssecretaris van Financiën heeft aan het Havenschap Moerdijk bevestigd dat zij genoegen neemt met een saneringsbijdrage waardoor aan de afgesproken voorwaarde is voldaan.


16. Kaderbrief SER Brabant
SER Brabant, het provinciaal adviesorgaan op sociaal-economisch gebied, zal in 2006 gevraagd worden om adviezen uit te brengen over o.a. het verbeteren van de economische ondersteuningsstructuur, de ruimtelijke planning van bedrijfslocaties en de Goederenruit Zuid-Nederland. Daarnaast kan SER Brabant ongevraagd advies uit brengen.

17. Landbouwontwikkelingsgebieden en duurzaamheid
Het bevorderen van de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in een duurzame richting. Dat willen Gedeputeerde Staten bevorderen met een aantal proeven met onder meer de inzet van luchtwassers en proeven rond de stroomlijning van vergunningen op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. Verder komt er een proef met drie landbouwontwikkelingsgebieden In Gemert-Bakel, Boxmeer en de Graspeel. Om de duurzame ontwikkeling van de intensieve veehouderij én de drie proef-landbouwontwikkelingsgebieden te bevorderen komt er een kernteam binnen de provinciale organisatie. De drie landbouwontwikkelingsgebieden moeten een proeftuin worden voor de ontwikkeling van intensieve veehouderij en de afname van de milieudruk.

18. Kadernota
Voor de periode 2006-2007 heeft de provincie een begrotingsruimte van E102 miljoen. Dat blijkt uit de Kadernota die Gedeputeerde Staten met de bestedingsvoorstellen aan Provinciale Staten zenden.

19. Begroting, apparaatskosten
De opzet van de begroting voor de post apparaatskosten wordt mogelijk gewijzigd. Gedeputeerde Staten zenden daartoe voorstellen aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

20. Memorie van antwoord jaarrekening 2005
De vragen van de statencommissies in het kader van de jaarrekening 2005 over onder meer instellingsbesluiten voor reserves en voorzieningen, dubieuze debiteuren, afwijkingen op apparaatskosten, afwijkingen op de begroting, toelichtingen op de programmarekening worden door Gedeputeerde Staten beantwoord in een Memorie van Antwoord. Het college zendt het Memorie naar Provinciale Staten.

21. Middelen voor Zuid-Nederland
In de periode 2007-2013 is er voor de uitvoering van het Operationeel Programma Zuid-Nederland E213 miljoen beschikbaar. Dit betreft Europese middelen in het kader van het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling en geld van het Rijk. Dat blijkt uit een notitie die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen zenden.

22. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan Zuiderklip van de gemeente Drimmelen wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Kalksheuvel van de gemeente Boxtel wordt goedgekeurd het bestemmingsplan Heesbeen van de gemeente Heusden wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan bebouwde kom Geertruidenberg wordt goedgekeurd, de verzamellijst van verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening is vastgesteld en de gemeente Oosterhout krijgt een categorieaanwijzing die de gemeente in binnenstedelijke gebieden onder voorwaarden de vrijheid biedt van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening af te wijken van bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan Elshout van de gemeente Heusden is vastgesteld.


---- --


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl