Gemeente Ede

nummer 107 / Ede, 23 mei 2006

in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Ede krijgt een gemeentelijk loket voor maatschappelijke ondersteuning

Vanaf januari 2007 kunnen Edese burgers bij een nieuw gemeentelijk loket terecht met alle vragen over maatschappelijke ondersteuning. De gemeente gaat dit loket inrichten in het kader van de nieuwe Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Meedoen doel Wmo
Doel van de Wmo is alle mensen in staat te stellen mee te doen aan het maatschappelijk verkeer. Mensen die daartoe niet in staat zijn, moeten daarbij geholpen worden. In eerste instantie door familie, vrienden en bekenden. Waar dat nodig is springt de overheid bij. De Wmo wordt vanaf januari 2007 ingevoerd. De wet komt in plaats van de huidige Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg), de Welzijnswet en delen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wvg en de Welzijnswet worden nu ook al door de gemeente uitgevoerd. Nieuw voor gemeenten is dat zij ook verantwoordelijk worden voor het leveren van hulp bij het huishouden voor mensen die zonder die hulp niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Deze hulp wordt nu nog via het Zorgkantoor geregeld. Lichamelijke verzorging, zoals bijvoorbeeld wassen of het aantrekken van steunkousen, blijft wel bij het Zorgkantoor. Voor zaken die nu onder de Welzijnswet vallen, zoals het club- en buurthuiswerk, verandert er vooralsnog niets door de invoering van de Wmo.

Het gemeentelijk loket voor maatschappelijke ondersteuning De gemeente wil zorgen dat mensen op de juiste plek terecht komen met hun vraag om ondersteuning. Daarom komt er één gemeentelijk loket. Bij dat ene loket kunnen mensen terecht met hun vragen. Een deel van die vragen zal de gemeente zelf oplossen, bijvoorbeeld de vraag om hulpmiddelen zoals een scootmobiel of een rollator, of een vraag om hulp bij het huishouden. Voor andere vragen zullen de medewerkers van het loket mensen direct in contact brengen met de instantie die hen verder kan helpen. Dat kan het CIZ zijn voor complexere hulp, maar ook een vrijwilligerscentrale, het maatschappelijk werk, of bijvoorbeeld het Bureau Schuldhulp en Budgetadvies Ede. Klanten die zich afvragen bij welke instantie zij moeten zijn, kunnen altijd via het gemeentelijk loket worden geholpen. Mensen kunnen zelf bij het loket langsgaan, maar ook telefonisch of via internet contact zoeken zal mogelijk zijn. Het loket zal onder dak gebracht worden bij de gemeentelijke afdeling Werk, Inkomen en Zorg.

Eigen bijdrage
De gemeente Ede is van plan een eigen bijdrage te gaan vragen voor de individuele voorzieningen die zij via de Wmo verstrekt. Dit zijn voorzieningen die nu via de Wvg gaan, zoals rolstoelen en scootmobiels, en voor hulp bij het huishouden. De eigen bijdrage heeft vooral gevolgen voor mensen die vanaf 1 januari in aanmerking komen voor een gehandicaptenvoorziening. Mensen die nu al hulp bij het huishouden hebben betalen al een eigen bijdrage. Voor mensen met een minimuminkomen is de eigen bijdrage ongeveer EUR 200 (alleenstaande) of EUR 290 (meerpersoonshuishoudens). Bij meer inkomen wordt de eigen bijdrage hoger, deze is dus inkomensafhankelijk. Mensen hoeven maar één keer de voor hun inkomen geldende maximale bijdrage per jaar te betalen. De eigen bijdrage geldt voor de Wmo- en AWBZ voorzieningen gezamenlijk.
In het najaar van 2006 zal de gemeente de mensen voor wie dit gevolgen heeft, uitgebreid informeren.


---