Gemeente Ede

nummer 108 / Ede, 23 mei 2006

Gemeente Ede neemt maatregelen om extreme kostenstijging te voorkomen

Beregening van sportvelden wordt aangepast

De beregening van de gemeentelijke sportvelden in Ede wordt aangepast. In de toekomst zal minder gebruik worden gemaakt van leidingwater. Daarnaast worden op zes plaatsen bronputten geslagen die voor aanvullend water moeten zorgen. Deze maatregelen zijn nodig om een extreem grote kostenstijging voor het leidingwater te voorkomen.

Dat hebben burgemeester en wethouders van Ede dinsdag 23 mei besloten. Vitens, de leverancier van leidingwater, heeft enige tijd geleden aangekondigd een tariefharmonisatie te zullen doorvoeren. Hoe groter de capaciteit van de water(meter)installatie, hoe meer er moet worden betaald. Vitens heeft vastgesteld dat er bij een capaciteit van meer dan 10 m3 per uur sprake is van groot zakelijk gebruik. De financiële gevolgen kunnen in dat geval extreem fors oplopen en daarom zijn maatregelen noodzakelijk.
Voor de gemeentelijke sportparken heeft dit gevolgen. Op het overgrote deel van deze sportparken, maar ook in twee sporthallen, is de capaciteit hoger dan 10 m3 per uur; in een aantal gevallen zelfs 40 m3 per uur. Indien er niets aan de situatie verandert, zouden de kosten voor de gemeente in vijf jaar (2004/2008) oplopen van EUR 650,- in 2004 tot maar liefst EUR 101.445,- in 2008. Een extreem forse verhoging dus.

Maatregelen
Daarom is gezocht naar maatregelen waarbij de kosten in de hand worden gehouden en waarbij toch voldoende watercapaciteit beschikbaar blijft voor de beregening van de sportvelden. Tijdens perioden van (langdurige) droogte moet een redelijke kwaliteit van de sportvelden toch gewaarborgd blijven. Om aan beide uitgangspunten beheersbare kosten en redelijke kwaliteit - te kunnen voldoen is er voor gekozen daar waar nodig de water(meter)installatie terug te brengen tot een capaciteit van maximaal 10 m3 water per uur. Aanvullend worden er zes bronputten geslagen op met name de grote sportparken. Het gebruik van bronwater is kostenloos mits de pompcapaciteit beperkt blijft tot maximaal 9 m3 per uur.
De betreffende water(meter)installaties zullen dit jaar na de zomer worden aangepast. Het slaan van bronputten vindt plaats in het voorjaar van 2007. Op deze wijze ontstaan er geen problemen met noodzakelijke beregening van de sportvelden tijdens de zomer-/droogteperiodes.Met de betrokken sportverenigingen wordt binnenkort nog afzonderlijk gecommuniceerd over planning en uitvoering van genoemde maatregelen.

---