Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Twee miljoen klachten omwonenden sinds opening van de Polderbaan

IJsbergprotest tegen Schipholbeleid

Amsterdam, 23 mei 2006 - Omwonenden zijn de vliegtuigoverlast meer dan zat. Daarom voeren 19 bewonersplatforms met Milieudefensie op dinsdag 30 mei actie met een ijsberg op het Plein in Den Haag tegen het Schipholbeleid. De omwonenden eisen van de regering betere bescherming tegen het lawaai, de luchtverontreiniging, slaapverstoring en onveiligheid die door de luchthaven worden veroorzaakt.

Middelpunt van de actie is een ijsberg voor de hoofdingang van de Tweede Kamer. Die staat symbool voor de twee miljoen klachten sinds de opening van de Polderbaan. Twee miljoen vormt slechts het topje van de ijsberg. Op een lichtkrant op het Plein komt het totaal aantal klachten. Iedere veertig seconden komt er een nieuwe klacht bij. Uit 19 gemeenten om Schiphol heen zijn bewonersgroepen aanwezig met plaatsnaamborden. Veel politici weten niet hoe groot het werkelijke gebied is waar Schiphol overlast veroorzaakt.

Wat: Ijsbergprotest tegen Schipholbeleid Wie: 19 Bewonersplatforms en Milieudefensie Plaats: Het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag Tijd: dinsdag 30 mei om 13.00 uur

De actie is een initiatief van bewoners die zich verenigd hebben in de 19 Gezamenlijke Platforms die samenwerken met Milieudefensie. Zij zijn woedend op het kabinet dat de luchthaven wil laten doorgroeien van 400.000 naar 600.000 vluchten per jaar. Een absurd standpunt omdat de huidige overlast al onaanvaardbaar is. De regering negeert de ruim 1.941.100 klachten van honderdduizenden omwonenden. Alle beloftes om burgers te beschermen tegen de vliegtuigoverlast, zijn gebroken. Het wantrouwen is groter dan ooit.

De bewoners overhandigen een petitie aan Tweede Kamerleden. Ze vragen daarin afdoende bescherming tegen de geluidsoverlast van het zogeheten buitengebied door handhavings-punten, betere bescherming van omwonenden dichtbij en verderweg van Schiphol, lucht-verontreiniging, slaapverstoring en onveiligheid en geen extra groei van het aantal vluchten.

De 19 Gezamenlijke Platforms bestaan uit de volgende organisaties: Vereniging Geus Aalsmeer, Platform Leefmilieu Regio Schiphol (Amstelveen), Platform Vliegoverlast Amsterdam, Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer, Platform Vliegoverlast Assendelft, Platform Vlieghinder Regio Castricum, Dorpsvereniging Halfweg/Zwanenburg, Werkgroep Luchtruim IJmond Noord, Werkgroep Vliegtuigoverlast Heemstede, Milieucontact Heiloo, Bewonersvereniging Hoofddorp-Noord, Platform Vliegoverlast Zaandam, Platform Vliegoverlast Oostzaan, Platform Vliegoverlast Schermer, Dorpsraad Spaarndam, Platform Uithoorn, Platform Velsen Overlast Schiphol, Dorpsraad Wijk aan Zee, Studiegroep Zwanenburg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de 19 platforms: Gerrit Huiting 025 - 1 670614 e-mail: gerrit@vlieghinder.nl. Persvoorlichting Milieudefensie 020 - 5507 333