Friesland Coberco Dairy Foods

Stichting Ik Kies Bewust

Ik Kies Bewust-logo helpt consument bij keuze voor betere voeding

DEN HAAG, 23 mei 2006. Ik Kies Bewust is de naam van een nieuw logo dat vanaf vandaag op de voorkant van een toenemend aantal verpakte levensmiddelen van fabrikanten, supermarkten en cateraars zal verschijnen. Het logo helpt consumenten een bewuste keuze te maken voor producten met een gezondere samenstelling. Het Ik Kies Bewust-logo is een initiatief van Campina, Friesland Foods en Unilever en wordt inmiddels gesteund door de supermarktorganisaties Superunie, Schuitema, Super de Boer, Koop-Consult voor hun private labels en door de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (VeNeCa). Ook voor andere fabrikanten en supermarkten is het logo beschikbaar. De eerste producten met het Ik Kies Bewust-logo komen vanaf deze week in de winkels. Het logo van de stichting Ik Kies Bewust is vandaag onthuld door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hans Hoogervorst.

Om gezond te blijven is, naast voldoende beweging, goede voeding belangrijk. Voldoende groente en fruit, gevarieerd eten en drie hoofdmaaltijden per dag. Vaak is het voor consumenten niet altijd duidelijk wat goede voedingsmiddelen zijn. Daarom hebben de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en het Ministerie van Volksgezondheid een oproep gedaan aan de voedingsmiddelenindustrie om te komen met eenvoudiger te begrijpen consumenteninformatie.

Campina, Friesland Foods en Unilever geven aan deze oproep gevolg en introduceren nu het Ik Kies Bewust-logo. Het logo wordt op de voorzijde van de verpakking afgedrukt om de consument in één oogopslag te informeren. Alle producten, ook tussendoortjes, die aan de eisen voldoen, kunnen in aanmerking komen voor het logo. Het initiatief wordt ondersteund door het Voedingscentrum. Ook het Ministerie van Volksgezondheid en vooraanstaande voedingsexperts staan hier positief tegenover. Dit initiatief stimuleert om waar mogelijk productsamenstellingen te verbeteren en stimuleert bovendien productinnovaties met verbeterde voedingskundige samenstelling.

De basis voor de beoordeling van het Ik Kies Bewust-systeem is afgeleid van internationale voedingsadviezen, zoals die van de WHO. Hierin staat dat de hoeveelheid verzadigd vet, transvet, zout en suiker in de voeding verlaagd moet worden. Bovendien is door initiatiefnemers afgesproken dat voor het verkrijgen van een logo deze producten tevens in de 'bij voorkeur'- of 'middenweg'- categorie van de Voedingscentrum-criteria moeten vallen. Dit geldt voor die productgroepen waarvoor het Voedingscentrum een beoordeling heeft gemaakt. Daarnaast is met de overheid afgesproken dat het beoordelingssysteem verder ontwikkeld wordt, om ook rekening te houden met essentiële voedingstoffen. Dit zal gebeuren door de Stichting Ik Kies Bewust met behulp van onafhankelijke voedingswetenschappers.

Het logo wordt toegekend door de Stichting Ik Kies Bewust. Deze zorgt ervoor dat het logo correct wordt toegepast en dat de criteria waaraan voedingsmiddelen worden getoetst, zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Daartoe wordt een onafhankelijke raad van wetenschappelijke experts geïnstalleerd. Mevrouw prof. dr. ir. C.P.G.M. de Groot (Wageningen Universiteit), ir. B.C. Breedveld (Voedingscentrum), prof. dr. ir. J.C. Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam) en prof. dr. ir. R.P Mensink (Universiteit Maastricht) hebben als eersten toegezegd hierin plaats te nemen.

Consumenten kunnen meer informatie over het Ik Kies Bewust-logo vinden op de website www.ikkiesbewust.nl.


- einde persbericht -

De initiatiefnemers van de Stichting Ik Kies Bewust:

Campina
Campina is in Nederland bekend met merken zoals onder meer Mona, Milner, Optimel, Vifit en Yogho.

Royal Friesland Foods
Royal Friesland Foods is in Nederland het bedrijf achter de merken Friesche Vlag, Frico, Friso, Appelsientje, Chocomel, CoolBest, DubbelFrisss, Extran en Fristi.

Unilever
Unilever is wereldwijd een van de grootste producenten van onder meer voedingsmiddelen. In Nederland is de onderneming bekend van de merken Becel, Bertolli, Blue Band, Calvé, Conimex, Iglo, Knorr, Lipton Ice Tea, OLA en Unox.