Gemeente Coevorden

Bedrijventerrein langs 't Eng in Sleen van de baan

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft besloten niet verder te gaan met de procedure om een bedrijventerrein langs 't Eng in Sleen te realiseren. Een bedrijventerrein op deze plek betekent dat de zogenoemde rode contour uit het Provinciaal Omgevings Plan (POP) overschreden wordt en daarvoor geeft de provincie Drenthe geen toestemming.

De wens om het bedrijventerrein te realiseren is opgenomen in de Structuurschets Sleen, die in april 2005 is vastgesteld. In deze structuurschets is destijds een aantal locaties aangedragen waar mogelijk een bedrijventerrein zou kunnen komen. Aansluitend aan het bestaande bedrijventerrein moest nog een terrein komen met ruimte voor circa 5 bedrijven. Het terrein was met name bedoeld voor locale kleinschalige bedrijven (zonder bedrijfswoning).

Negatief oordeel

Op het voorontwerp van het bestemmingsplan dat de ruimtelijke ontwikkeling mogelijk zou moeten maken, oordeelde de provincie Drenthe echter negatief. De belangrijkste bezwaren van de provincie zijn de overschrijding van de zogenaamde rode contour, het bedrijventerrein voorziet niet in de geraamde behoefte en de provincie heeft een voorkeur voor een locatie ten zuiden van de Haarstdiek.

Voorkeur

Vooraf was bekend dat een bedrijventerrein op deze plek een overschrijding van de rode contour uit het Provinciale Omgevingsplan (POP) betekent. De Commissie Ruimtelijke Zaken (nu Commissie Wonen en Leefomgeving) van de gemeente Coevorden sprak echter toch de voorkeur uit voor de locatie langs 't Eng. Reden daarvoor was het verzet van de bevolking tegen de andere voorkeurslocatie aan de Haarstdiek. Daarnaast bestond bij de commissie de hoop dat de provincie ide overschrijding van de rode contour toch toestaat. Het negatieve besluit van de provincie hierover is voor het college reden de procedure nu stop te zetten en andere mogelijkheden verder te onderzoeken.