Time : 14:23:58
Date : 23 May 2006
Sender Name: Kabinet van Minister Yves Leterme

Yves Leterme blijft ijveren voor duurzame visserijsector

Yves LETERME zwicht niet onder Europese druk en blijft ijveren voor een duurzame en rendabele Vlaamse visserijsector

De voorbije nacht is op de Europese visserijraad geen akkoord bereikt over het Europees Visserijfonds voor de periode 2007 - 2013. Minister-president Yves Leterme kon door zijn positie de stemming blokkeren en alzo verhinderen dat een aantal maatregelen die ingaan tegen een duurzame en rendabele Vlaamse visserijsector gestemd werden.

Een belangrijk punt in dit Europees Visserijfonds is de mogelijke ondersteuning van vernieuwing van motoren. De vaartuigen moeten hierbij deel uitmaakten van het nationaal herstelplan voor de visserij en moeten hun visserijmethoden aanpassen naar een meer duurzame en minder brandstofvergende visserijtechniek.

Dit kadert geheel in de beleidsvisie van Minister-president Leterme.

De doelstelling is om de Vlaamse vloot en haar totale motorcapaciteit in lijn te brengen met de sterk gedaalde visserijbestanden en onze vloot meer en meer aan te passen aan een duurzame en energiebewuste praktijk. Dit om onze Vlaamse visserij blijvend te positioneren als een economisch rendabele sector.
De minister streeft er naar om door het samenvoegen van motorvermogen en het uit de vaart halen van een aantal boten het totaal aantal vaartuigen op ongeveer drie jaar tijd met 25% te laten dalen. Hierbij is het voor hem van prioritair belang dat de resterende vaartuigen zoveel mogelijk beroep kunnen doen op de aan België toegewezen Europese steun voor de nodige investeringen aan boord, inclusief de vervanging van motoren.

In het voorstel dat de Commissie en het Voorzitterschap rond middernacht op tafel legden stond dat vaartuigen uit onze reeds sterk gereduceerde vloot investeringssteun konden ontvangen als zij hiervoor nog eens bijkomend hun motorcapaciteit met -20% lieten dalen. Ook een laatste aanpassing waarbij de reductie van het motorvermogen ook op andere wijze kon bekomen worden is voor de Vlaamse visserijsector en maat voor niets, want de recent door de minister geopende sloopactie zou niet in rekening kunnen worden gebracht.

Yves LETERME hoopt dat de Commissie en het Finse voorzitterschap in het najaar meer rekening zullen houden met de Vlaamse vissersvloot.

contact:
Miet Deckers, woordvoerster minister-president Yves Leterme 0475 76 65 26