Unicef



Droogte in Ethiopië: mobiele hulpteams zoeken herders op 23 mei 2006, Gode - In februari kreeg de droogte greep op het land rond het huis van Mohamed Abdi in de afgelegen Somali-regio. Zijn vee begon dood te gaan en drie maanden later - toen het eten opraakte - werd zijn vrouw ziek. Ze had geen melk meer voor hun enige zoontje, de vier maanden oude Ahmed Mohammed. Al snel werd het een uitgemergeld kind om te zien. Ahmed was ernstig ondervoed.

De vier maanden oude Ahmed Mohammed moest opgenomen worden in een door Unicef gesteund therapeutisch voedingscentrum. Foto: Unicef/HQ06-0245/Heavens
De vier maanden oude Ahmed Mohammed moest opgenomen worden in een door Unicef gesteund therapeutisch voedingscentrum. Foto: Unicef/HQ06-0245/Heavens

Eind april raapten Mohamed en zijn vrouw hun weinige bezittingen bijeen en gingen met hun zoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Gode, waar het enige therapeutische voedingscentrum in de wijde omtrek te vinden is. Ze deden er vier dagen over. Het voedingscentrum, dat door het ziekenhuis en Unicef wordt gesteund, helpt ernstig ondervoede kinderen als Ahmed. Het jongetje werd direct opgenomen. Zijn moeder voerde hem op gezette tijden extra voedzame melk. Na twee dagen was hij nog steeds angstwekkend mager en lusteloos, maar de medische staf was hoopvol. Bijna elk kind dat wordt opgenomen door het therapeutische voedingscentrum wordt namelijk gered.

Regen komt te laat
In de eerste week van mei begon het in de Somali-regio te regenen. Maar de familie van Ahmed schiet hier weinig mee op. "Mijn vee is toch al dood," zegt zijn vader. "Ons lot ligt in Allah's handen." Er zijn veel herders die er zo over denken, zegt Bjorn Ljungqvist, directeur van Unicef Ethiopië. "Voor herders is hun vee van levensbelang. Als er geen regen valt, kan het vee geen gras eten. Ze geven daardoor minder melk en daar lijden de mensen weer onder, omdat hun dieet voor een belangrijk deel uit melkproducten bestaat."

Een lid van een van de mobiele hulpteams voorziet het dorp Eloweni van medicijnen. Foto: Unicef/HQ06-0246/Heavens Een lid van een van de mobiele hulpteams voorziet het dorp Eloweni van medicijnen. Foto: Unicef/HQ06-0246/Heavens

Unicef steunt niet alleen het therapeutische voedingscentrum in Gode. In de Somali-regio zijn ook 16 mobiele teams actief die de bevolking opzoeken. Meer dan 1,3 miljoen mensen leiden in dit gebied een nomadenbestaan en de hulpverlening moet op deze manier van leven worden afgestemd, vindt Unicef. De teams, die uit door Unicef opgeleid medisch personeel bestaan, rijden in jeeps met medicijnen en voedsel naar de meest afgelegen gebieden in de Somali-regio.

Unicef-rapport slaat alarm Niet alleen Ethiopië lijdt onder de gevolgen van de droogte. De hele Hoorn van Afrika kampt met ernstige voedseltekorten doordat het hier lange tijd niet heeft geregend. Unicef heeft daarom eerder deze week een alarmerend rapport gepubliceerd. In Child Alert: Crisis in the Horn of Africa staat dat ongeveer 40.000 kinderen in Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia en Somalië van de honger kunnen omkomen. Unicef heeft 80 miljoen dollar nodig voor het verlenen van noodhulp.

Het bericht over het Unicef-rapport 'Child Alert: Crisis in the Horn of Africa'