Provincie Groningen

Groningen voorop met nieuwe aanpak cultuureducatie 23 mei 2006

Gedeputeerde Hans Gerritsen ontving gisteren van Els van den Berg van KunstStation C de cd-rom Cultuureducatie Bindt! Op de cd staan de resultaten van de pilotprojecten cultuureducatie die op drie basisscholen in Groningen zijn uitgevoerd. Tijdens de presentatie lieten kinderen van de OBS Het Ruimteschip uit Hoogezand-Sappemeer zien wat ze hebben geleerd over de cultuurhistorie van de scheepvaart in hun woonplaats.

Pilot Cultuureducatie
In 2005 heeft het bureau voor cultuureducatie in Groningen
- KunstStation C - samen met OBS 't Vrieske Honk te Vriescheloo, RKB St. Antonius-school te Musselkanaal en OBS Het Ruimteschip te Hoogezand-Sappemeer, een pilot Cultuureducatie uitgevoerd.

Tijdens de pilot is onderzocht hoe cultuureducatie structureel een plek kan krijgen in het onderwijs vanuit de visie en de vraag van de school. KunstStation C heeft hiervoor de vraaggerichte methodiek Het Cultuurspoor ontwikkeld. Deze methodiek ondersteunt het primair onderwijs bij het formuleren van vragen richting culturele instellingen en aanbieders van kunst en cultuur. Bovendien ondersteunt Het Cultuurspoor de scholen met het aangaan van netwerkrelaties met zowel culturele instellingen als met andere scholen. Waardoor de school stap voor stap tot een plan voor kunst- en cultuuronderwijs komt.

Op de drie scholen die hebben meegedaan aan de pilot heeft Het Cultuurspoor geleid tot rijke en zeer verschillende cultuureducatieplannen, die passen bij de eigen identiteit en omgeving van de school en bij de ontwikkeling van het onderwijs.

Cd-rom
Op de cd-rom Cultuureducatie Bindt! staan de projecten per school beschreven en toegelicht met zelfgemaakte filmpjes en foto's van bijvoorbeeld een virtuele les van een kunstenaar, leerlingen die de St. Antoniuskerk in Musselkanaal bezoeken met een kunstenaar of een netwerkbijeenkomst van cultuurcoördinatoren. Verder geeft de cd-rom inzicht in de werkwijze en de resultaten van de pilot.

De provincie Groningen en KunstStation C hebben de pilot destijds aangevraagd bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. KunstStation C heeft de cd-rom mede gemaakt op verzoek van het ministerie omdat OCW de resultaten van de pilot als voorbeeld wil gebruiken voor scholen in de rest van het land, die bezig zijn met de overgang naar de nieuwe (vraaggerichte) methode.

Resultaten pilot
De pilot is uitgevoerd in de regio's Gorecht en Westerwolde. Op de drie pilotscholen is de nieuwe methode nu ingevoerd. KunstStation C heeft binnen deze twee regio's verder met 100 scholen een intakegesprek gevoerd. Daarvan hebben in totaal 57 scholen de inventarisatie van Het Cultuurspoor al doorlopen. Door 43 scholen is er inmiddels een cultuurplan opgesteld; daar kunnen de leerlingen het komende schooljaar met het nieuwe cultuurprogramma aan de slag.

23 mei 2006