Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

23 mei 2006

Festival Een hele Kunst presenteert: Het raadsel van de Kluizenaar, de ándere musical

AMSTERDAM. Het Festival Een hele Kunst presenteert in het weekend van 26 tot en met 28 mei de unieke muziektheater-productie Het raadsel van de Kluizenaar. Deze familiemusical is geschreven en geregisseerd door Dick van den Heuvel en zal op 26 mei in de Engelenbak van Amsterdam in première gaan. Theatergroep Toetssteen én acteurs met een beperking zetten een bijzondere sprookjesachtige musical neer.

Ze worden mensen met een beperking genoemd, omdat wij "gehandicapt" zo vervelend vinden klinken. Ze zijn slechtziend en blind, slechthorend en doof, ze zijn lilliputters, ze zijn spastisch of ze zijn geboren met spina bifida, wat vroeger "een open ruggetje" heette. "Ze" zijn mensen die gewoon volledig onderdeel uitmaken van de samenleving waar "wij" ook in wonen en leven. En "zij" zijn stuk voor stuk getalenteerde acteurs die in samenwerking met de toneelspelers van Theatergroep Toetssteen zónder beperking - het is maar hoe je het bekijkt - de sprookjesachtige musical Het Raadsel van de Kluizenaar spelen.

Dick van den Heuvel schreef en regisseerde deze productie die Stichting Art As Well/Een hele Kunst in nauwe samenwerking met Theatergroep Toetssteen presenteert in het kader van het Festival Een Hele Kunst. Met haar activiteiten wil Een hele Kunst de kunsten van toptalenten met een handicap promoten en laten zien dat het echte kunst kan zijn. De talenten van Een hele Kunst kennen geen handicap, want groot talent = geen handicap.

Het Raadsel van de Kluizenaar vertelt het verhaal van het twaalfjarige jongetje Thomas dat een auto-ongeluk krijgt en daardoor in coma terecht komt. Zijn moeder vertelt hem aan zijn ziekbed eindeloos verhalen die in zijn toestand een vreemde nieuwe werkelijkheid worden. Zo komt Thomas terecht in Het Land van Anders waar Veerman Dwarrel hem overzet over de Stroom van Links naar Rechts. Hij krijgt al gauw gezelschap van de Kakkerlak annex Ridder Gryllus Graay en het danseresje Roze Rozig. Samen bevechten ze de Wachters van de Wind, verslaan de Schare van de Scharen en redden het Orkest van Bosviolen en Trompetnarcissen van een wisse dood. Ze ontmoeten het vreemde kruidenvrouwtje Ka Sprokkel ("Hier wordt niet geboomstronkt") en belanden uiteindelijk in de Tunnel van Teid, de laatste halte voordat ze de Kluizenaar van Or bereiken die hen wellicht de weg naar huis kan wijzen.

Synchroon met deze theaterproductie organiseert het Festival Een hele Kunst een expositie van mensen met een beperking. Deze expositie Topstukken werd op 18 mei jl. onder grote belangstelling feestelijk geopend in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Van 23 mei tot en met 15 juli is de expositie te bezichtigen in het Stadhuis van Amsterdam. De expositie zal hierna nog naar andere plaatsen reizen, waarna zij begin november 2006 als sluitstuk in het Europese Parlement zal worden geëxposeerd.

De Stichting Art as Well/ Een hele Kunst nodigt u van harte uit deze bijzondere musical bij te wonen. Informatiemateriaal voor de pers zal hierbij aanwezig zijn.

----------
Theater de Engelenbak, Nes 71, 1012 KD Amsterdam

vr 26 mei (première), za 27 mei 20.30 uur

zo 28 mei 14.30 uur,

reserveren: 020 6266866

Let op: voor de matinee zo 28 mei zijn nog maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Voor meer informatie zie: www.eenhelekunst.nl en www.landvananders.nl

| tekst en regie: Dick van den Heuvel | muziek: Benno Spieker | spel: Kaj Madsen,Orlando Mac-Bean, Roos Schlikker, Esther Werneke, Marieke Uildriks, Paul Adama, Erris van Ginkel, Juanita Ho, Inez Triëst, Wilfried Klein Avink, Boy Hazes | decor: Hans Kemeling | kostuums: An Heeremans, Mien Heeremans, Koos Heeremans, Kostuumhuis Bakker | productie: Rob van Waaijen, Paul Adama | choreografie: Suzanne Heyne | zang coaching: Robin van den Heuvel | publiciteit: Annemieke Baauw | webmaster: Boy Hazes |
Deze musicalproductie komt tot stand door: Stichting Art as Well/Een hele kunst, i.s.m. Stichting JAM en Theatergroep Toetssteen.