Gemeente Moordrecht


"Iedereen moet zich op zijn plek voelen in Moordrecht"

Kleurige hangplekken, nieuwe aanpak

Jongeren zoeken elkaar op, dat is van alle tijden. Tegenwoordig zijn de ontmoetingen vaak buiten op bepaalde plekken. Mensen er om heen klagen over last van het lawaai of voelen zich geintimideerd Dit geldt op de ene locatie meer dan op de andere. Aan de beleidsmederwerker openbare orde en veiligheid, dhr. mr. M. Vink de vraag hoe de gemeente er mee omgaat.

Dilemma tussen jong en oud?
"Dat mensen elkaar op ontmoeten, is natuurlijk en begrijpelijk. Het wordt een probleem als mensen er om heen last van hebben en zich onveilig voelen hierdoor. Iedereen moet zich op zijn plek kunnen voelen in Moordrecht".

Mogen hangplekken dan niet?
"Jawel, ontmoetingsplekken mogen er zeker zijn. Zolang er maar geen structurele overlast is voor de mensen in die buurt. Dan moet er ingegrepen worden. De gemeente werkt samen met de politie en de jongeren aan meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, zowel voor de gezelligheid als op sportief gebied. Er moet inzicht komen zowel bij de jongeren als bij de buurt en de politie over hoe de hangplek wordt ervaren. Daarom gaan we werken met de driekleurenaanpak".

Een stoplichtmodel?
"Ja, er is gezocht naar een manier om duidelijkheid te scheppen voor zowel de jongeren als de politie en de gemeente over de status van de hangplek. In navolging op initiatieven binnen andere gemeenten zoals Voorschoten wordt nu ook in Moordrecht gewerkt met kleurcodes voor hangplekken. De werkwijze is simpel. Elke kleur van een stoplicht (groen, geel en rood) correspondeert met een bepaalde mate van overlast en welke consequentie dit heeft"

Hoe zijn de jongeren hierbij betrokken?
"De politie en de jongerenwerker van de gemeente bezoeken de bekende locaties. Zij houden contact met de jongeren en geven uitleg over deze nieuwe aanpak. Zij laten de jongeren ook weten wat de kleurcodering is en ook als dat veranderd is en waarom. Zo ontstaat een wisselwerking tussen wat de jongeren zelf kunnen doen om goed bezig te zijn en daar ook wat terug over te horen, wat de gemeente kan doen om dit te ondersteunen en wat de omwonenden kunnen doen".

Hoe weten we welke kleur een plek heeft?
"Elke twee maanden doet de politie verslag van de kleur van een locatie. Op de gemeentepagina wordt daar verslag van gedaan".

De kleurencodes

Kleur

Status

Maatregel

Locatie

Groen Hangplek met relatief weinig overlast. Contacten leggen met de jongeren om elkaar te leren kennen en een goede verstandhouding op te bouwen.
Geel Hangplek met teveel overlast Wanneer jongeren overlast veroorzaken worden deze verwijderd.
Personalia worden genoteerd. Ouders/verzorgers van overlastveroorzakende jongeren worden persoonlijk benaderd. Indien nodig volgt bespreking in het Jeugd Preventie Overleg (JPO) in Gouda. Bedrijventerrein het Ambacht, Zwanendreef.
(Sportlaan: extra toezicht)
Rood Overlast is volstrekt ontoelaatbaar Er wordt niets meer getolereerd. Personalia worden genoteerd en jongeren verwijderd. Indien daar aanleiding voor is wordt er verbaliseerd of worden aanhoudingen verricht. Inschakelen Openbaar Ministerie en JPO. Kerklaan (kanaalbrug), Rozenplantsoen.

Om een melding door te geven of meer informatie: bel met de politie bellen (0900 8844) of de gemeente, afdeling burgerzaken en welzijn of veiligheid (0182 346161).