Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 mei 2006


Vragen van de leden Timmermans en Verdaas (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie


over de prijs voor de aanschaf van motoren voor AWACS toestellen.


1) Kent u de artikelen Motoren Awacs helft goedkoper en Nieuwe motor is ook veel zuiniger? waarin wordt gesteld dat de prijs voor de aanschaf van motoren voor AWACS toestellen lager zijn dan tot nu werd aangenomen?


2) Zijn de in het artikel genoemde prijzen juist? Zo ja, is dit voor u reden om dit onderwerp op korte termijn opnieuw in NAVO-verband te agenderen en op welke termijn zal dit gebeuren en kunt u de Kamer over de afloop daarvan informeren?
Zo neen, waarom niet?

3) Waarom gaan, zoals een woordvoerster van Defensie volgens het artikel meldt, de NAVO en het kabinet nog steeds uit van de bedragen die twee jaar geleden zijn genoemd? In hoeverre wijken die bedragen af van de bedragen die nu door Pratt & Whitney Military Engines worden gemeld?


4) Bent u bereid - al dan niet in NAVO-verband - opnieuw bij Pratt & Whitney inlichtingen in te winnen over de meest recente prijs en hierover de Kamer te informeren? Zo neen, waarom niet, zo ja, op welke termijn kan u de Kamer over de uitkomsten informeren?


5) Waarom overweegt de NAVO niet, in navolging van de commerciële Ierse leasemaatschappij Omega Air, om bedrijfseconomische redenen de TF33-motoren (waarvan ook de AWACS gebruik maken) te vervangen? Bent u met de directeur van Omega Air (dhr. McEvaddy) van mening dat de investering zich binnen 20 jaar terug verdient vanwege de besparing op brandstofkosten en lagere onderhoudskosten? Wat zijn de redenen voor de NAVO om desondanks niet tot vervanging over te gaan? In hoeverre hangt dit samen met de mogelijke aanschaf van AGS?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann


Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid


Plein 2


K 104


Postbus 20018


2500 EA Den Haag


Tel: 070 318 2694


Fax: 070 318 2800


c.linnemann@tweedekamer.nl