KNHS


Wanroij: Verkoop, maar geen definitief afscheid 23/5/2006

ERMELO - (KNHS) - De ledenraad van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft maandagavond besloten om tot verkoop over te gaan van haar centrum in Wanroij. Aan deze verkoop zijn echter wel duidelijke voorwaarden verbonden: De accommodatie moet beschikbaar blijven voor de paardensport en de gemaakte afspraken met locale rijvereniging Onze Gezel over het gebruik van de accommodatie moeten nagekomen worden.

De exploitatie van het paardencentrum in Wanroij is ondanks toegenomen activiteiten de afgelopen jaren, niet kostendekkend. Op het voorstel van het Federatiebestuur vorig jaar om Wanroij af te stoten kwam veel kritiek met name vanuit de provincies Noord Brabant en Limburg, waarna de Commissie Wanroij in het leven werd geroepen. Op basis van een businessplan opgesteld door deze commissie, een onderzoek uitgevoerd door de HAS en een advies van de Financiële Commissie van de ledenraad formuleerde het Federatiebestuur drie opties: exploitatie door KNHS, verhuur en verkoop. Maandagavond stemde de ledenraad met 20 stemmen voor verkoop van het centrum. Exploitatie door KNHS kreeg 10 stemmen en de optie verhuur kreeg geen enkele stem.

Onderzoek
Uit een onderzoek uitgevoerd door de HAS in Den Bosch onder 120 verenigingen in Noord-Brabant en Limburg bleek dat slechts 22,5% van de verenigingen bezwaar heeft als het centrum verkocht zou worden. 55% staat hier zelfs positief tegenover, wel voegen zij er aan toe dat het centrum beschikbaar moet blijven voor hippische (KNHS) activiteiten. 59% hecht er geen belang aan dat het centrum eigendom is van KNHS. 80% zet vraagtekens bij de haalbaarheid van exploitatie van het centrum door KNHS. Samengevat maakt het voor de meeste verenigingen niet uit of het centrum verkocht, verhuurd of geëxploiteerd wordt, zolang het centrum maar voor de paardensport behouden blijft.

Commissie Wanroij
De Commissie Wanroij had een business-plan opgesteld met een voorstel voor een nieuw aan te trekken bedrijfsleider. In het derde jaar zou Wanroij volgens dit plan rendabel worden. Het aantal evenementen dat plaatsvindt in Wanroij zou hiervoor aanzienlijk toe moeten nemen. Benadrukt werd in het plan dat binnen een vereniging niet het winstoogmerk maar de servicegerichtheid aan de leden centraal moet staan. De ledenraad stelde duidelijk vraagtekens bij de haalbaarheid van het gepresenteerde businessplan, wat ook bleek in de uiteindelijke besluitvorming.

Naast het KNHS-centrum Wanroij stonden er nog een aantal andere punten op de agenda. De belangrijkste uitkomsten:

Jaarrekening
De jaarrekening en het jaarverslag werd goedgekeurd. In 2005 behaalde de KNHS een positief resultaat van 372.859.

FPG
De ledenraad ging akkoord met de horizontale aansluiting van de Federatie Paardrijden Gehandicapten bij de KNHS.