Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VGN-notitie "Professionaliteit in de zorg voor mensen met functiebeperkingen"

Kamerstuk, 23-5-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2678922

23 mei 2006

Met deze brief voldoe ik graag aan uw verzoek van 18 april 2006 om een reactie op de notitie "Professionaliteit in de zorg voor mensen met functiebeperkingen" van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Als eerste wil ik mijn waardering richting de VGN uitspreken. Waardering voor het duidelijk verwoorden van een weliswaar bekende, maar ook zeer complexe materie. Wat mij onder andere aanspreekt in de notitie is dat er wordt ingegaan op de multidisciplinaire insteek van de professionele zorg, zoals door de VGN-instellingen wordt geleverd. Deze multidisciplinaire benadering is van positieve invloed op de kwaliteit van zorg.

Daarnaast onderstreep ik het belang dat de vraag van de cliënt centraal staat in de zorg en dienstverlening. In de dialoog tussen de cliënt en de professionals zullen de wensen van de cliënt worden geformuleerd tot een concrete zorgvraag. Deze geformuleerde zorgvraag is de basis voor een gezamenlijk op te stellen zorg- of ondersteuningsplan.

De notitie geeft een gezamenlijk startpunt voor diverse trajecten, zowel voor cliënten (bijv. cliënttevredenheid) en personeel (opleiding, kennisbeleid, etc) als op organisatieniveau (bv. certificering). Deze eensgezindheid binnen de sector heeft naar mijn mening een positieve weerslag op de zorg voor mensen met beperkingen. Dit is onder andere zichtbaar in het kwaliteitstraject gehandicaptenzorg, waarin de VGN het voortouw heeft genomen. In samenwerking met alle betrokken partijen (o.a. beroeps- en cliëntenorganisaties, ZN, Inspectie en het Ministerie van VWS) zal gekomen worden tot een plan van aanpak. Op basis van het plan van aanpak zal worden gewerkt aan het formuleren van een set prestatie-indicatoren (eind 2006 gereed) en daarna het vaststellen van een toetsingskader indicatoren voor verantwoorde zorg. Naar verwachting zal het toetsingskader medio 2007 beschikbaar komen.

In dit traject zal zo veel als mogelijk gebruik worden gemaakt van bestaande documenten, instrumenten (zoals certificering, jaardocument Maatschappelijke Verantwoording, Zorg voor Beter, protocollen) en ervaringen vanuit de V&V en langdurige GGZ, zonder daarbij de eigenheid van de sector uit het oog te verliezen. De VGN gaat hierbij uit van de acht levensdomeinen fysieke gezondheid, emotioneel welzijn, persoonlijke relaties, deelname aan de samenleving, persoonlijke ontwikkeling, materiële situatie, zelfbeschikking en rechten.

Net als voor het kwaliteitstraject in V&V (en overigens ook in de langdurige GGZ) is het Ministerie van VWS bereid om de VGN te ondersteunen in dit complexe traject. Hierover wordt tussen het Ministerie van VWS en VGN overleg gevoerd.

Uit mijn reactie op de VGN notitie "Professionaliteit in de zorg voor mensen met functiebeperkingen" mag blijken dat ik enthousiast ben. Waar mogelijk zal ik er zeker gebruik van maken om beleidsdoelstellingen te realiseren, waarin ik mij door de VGN gesteund voel.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp