Technische Universiteit Delft

Nanobuisjes
23 mei 2006 door M&C

Promotie van dhr. S. Sapmaz: "Carbon nanotube quantum dots"

20 juni 2006 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

hr. S. Sapmaz | natuurkundig ingenieur
promotor | Prof.dr.ir. L.P. Kouwenhoven (fac TNW) toeg.prom. | Dr.ir. H.S.J. van der Zant (UHD-fac TNW)

Carbon nanotube quantum dots
Lage temperatuur elektron transport metingen aan enkel wandige koolstof nanobuisjes zijn beschreven in dit proefschrift. Deze buisjes zijn kleine holle cilinders die uitsluitend uit koolstof atomen bestaan. Eindig lange nanobuizen vormen bij lage temperaturen (onder ~ 10K) vormen kwantum dots. Vanwege zijn kleine afmetingen heeft een kwantum dot een discrete set van energie niveaus waarin elektronen geplaatst kunnen worden. Derhalve vertoont het in vele aspecten een gelijkenis met atomen. Het onderzoek dat hierin beschreven is richt zich op het begrijpen van kwantum dots in koolstof nanobuis. Tot voor kort, hebben we de koolstof nanobuis kwantum dots gefabriceerd door metalen contacten bovenop nanobuis segmenten te dampen. Op deze wijze vormen tunnelbarrières zich op een natuurlijke manier aan het nanobuis-metaal raakvlak.
De additie van een enkel elektron vergt een aanzienlijke energie vanwege de kleine afmetingen van de nanobuis. Bij lage temperaturen is deze energie afwezig en de nanobuis kwantum dot is dan in het `Coulomb blokkade' regime. Door een `bias' voltage tussen de elektroden of door het veranderen van de elektrostatische potentiaal van de kwantum dot kunnen we de Coulomb blokkade opheffen en derhalve enkel elektron tunnel processen door de barrières toestaan. Door het meten van de stroom door de nanobuis bestuderen wij het elektron transport gedrag van de nanobuis kwantum dot.
Wij zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in nanobuis kwantum dots in het `gesloten' kwantum dot regime. In dit regime zijn de tunnelbarrières erg hoog en de elektronen zijn goed opgesloten in de kwantum dot. Ook is de breedte van energie niveaus scherp gedefinieerd en is het mogelijk om nauwkeurig spectroscopische metingen te verrichten.

Voor verder lezen:

* Garnett W. Bryant, Glenn S. Solomon, Optics of quantum dots and wires, 2005

* Ronald Hanson, Electron spins in semiconductor quantum dots, 2005
* W. Dieter Heiss, Quantum dots: a doorway to nanoscale physics, 2005