Provincie Limburg

Woningstichting St. Servatius mag bouwen in België: Provincie tevreden over uitspraak rechtbank

Gedeputeerde Staten hebben met instemming kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank in het geschil tussen woningstichting Sint Servatius uit Maastricht en het Ministerie van VROM. De rechter heeft bepaald dat vrij verkeer van kapitaal zoals vastgelegd in Europese regelgeving voor nationale wetgeving gaat. Deze uitspraak maakt het mogelijk om tot een betere samenwerking te komen in grensoverschrijdende woningmarkten.

Een dergelijke samenwerking past in het streven van het Limburgse Provinciebestuur om door de benutting van kansen in de Europese grensregios diezelfde regios bestuurlijk en economisch te versterken. Specifiek hierop heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onlangs nog de aandacht gevestigd in zijn discussienotitie Maatwerk in het Middenbestuur. De uitspraak van de rechter is de voorlopige conclusie in een langlopend geschil tussen VROM en Sint Servatius. Wegens de grote druk op de woningmarkt in de grensstreek rond Maastricht, heeft de woningstichting bij wijze van experiment een woningbouwproject in Luik in aanbouw genomen. Doel van dit project is het huisvesten van Nederlandse woonconsumenten in de grensstreek rond Maastricht. De Minister is echter van mening, dat woningcorporaties op grond van Nederlandse wetgeving, alleen in Nederland mogen bouwen. Het provinciaal woonbeleid is gericht op het beter laten functioneren van regionale woningmarkten. De hedendaagse woningmarkt laat zich niet inkaderen door gemeentegrenzen, noch door provinciegrenzen en zelfs niet door landsgrenzen. En met dit laatste heeft Limburg in hoge mate te maken. De in de Provinciale Woonvisie (vastgesteld, 10 mei 2005) beschreven regionale woningmarktgebieden hebben nagenoeg allemaal een internationale context. Zo ook in Maastricht waar de woningmarkt in de Belgische grensregio zeer gespannen is. Strikt genomen zou de Belgische grensstreek kunnen worden beschouwd als een functioneel onderdeel van de woonregio Maastricht. Zo ver is de Provincie bij de beschrijving van de regionale woningmarkten echter niet gegaan.

Reeds eerder heeft de Provincie de Minister op de hoogte gebracht van de grensoverschrijdende problematiek op de Limburgse woningmarktregios in het algemeen en die van Maastricht in het bijzonder. Daarbij heeft de Provincie ook haar steun betuigd aan het Belgische bouwplan in kwestie van Sint Servatius. De Provincie beschouwt het experiment van Sint Servatius als een middel om te komen tot een meer ontspannen woningmarkt in de grensstreek rond Maastricht. Het project is daarmee complementair aan het provinciaal beleid op het gebied van wonen en woningmarktregios.

23-5-2006 16:05