Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Herinrichting westelijk deel Louis Couperusbuurt

Het stadsdeel wil de straten inrichten als een gebied waar een maximale snelheid van 30 km per uur geldt. Het riool moet op een groot aantal plaatsen vernieuwd worden en een aantal bomen is aan vervanging toe. Per straat vindt u hieronder welke voorstellen het stadsdeel heeft. Naar verwachting zullen de werkzaamheden halverwege juni 2006 beginnen.

Burgemeester Eliasstraat (tussen Burg. Van Tienhovengracht en de Louis Couperusstraat):
Rijbaan: wordt versmald tot 4.50 meter en het asfalt wordt vervangen door rode betonstenen.
Parkeren: de parkeerstroken worden van de onevenzijde naar de evenzijde verplaatst.
Trottoirs: het trottoir aan de oneven zijde wordt 4.60 meter en aan de even zijde 5.00 meter.
Bomen: de prachtige bomen langs beide zijden van de rijbaan blijven staan en krijgen door de aanpassing meer ruimte. Verkeersmaatregelen: er komen een verhoogd aangelegde kruising met de Burgemeester van Tienhovengracht en een drempel bij huisnummer 4.

Louis Couperusstraat (tussen Burg. Eliasstraat en Burg. Rendorpstraat):
Rijbaan: wordt versmald tot 4.50 meter behalve het deel bij de school, waar een breedte van 5.50 meter komt. Het asfalt wordt vervangen door rode betonsteen.
Parkeren: het schuin parkeren voor de school wordt haaks parkeren. Dat levert drie extra parkeerplaatsen op. In de rest van de straat blijft langsparkeren.
Trottoirs: het trottoir aan de huizenzijde wordt 5.15 meter breed (andere zijde blijft ongewijzigd).
Bomen: vanwege hun slechte staat is kap van vijf bomen noodzakelijk. Er komen drie bomen voor terug. Uit veiligheidsoverweging worden er geen bomen meer geplant op de hoeken van de straat. Verkeersmaatregelen: vlak bij de school is een brede verkeersdrempel gepland die schoolkinderen kunnen gebruiken als veilige oversteekplaats. Bij de Marcellus Emantsstraat en bij de Burgemeester Rendorpstraat komen verhoogd aangelegde kruisingen.

Afsluiting sluiproute
De Henriëtte Roland Holststraat en de Louis Couperusstraat worden gebruikt als sluiproute voor doorgaand verkeer tussen de Slotermeerlaan en de Burgemeester Röellstraat. Dat is niet wenselijk in een woongebied. Het voorstel is daarom om de doorgang tussen de Henriëtte Roland Holststraat en de Louis Couperusstraat ter hoogte van de kerk te versmallen en af te sluiten voor doorgaand verkeer met uitzondering van fietsers en voetgangers. U heeft hierover een aparte bewonersbrief ontvangen.

Burgemeester Rendorpstraat (tussen de Burg. Röellstraat en de Burg. van Tienhovengracht):
Rijbaan: wordt versmald tot 5.50 meter en het asfalt wordt vervangen door rode betonstenen.
Parkeren: Er komt een uitbreiding van het langs parkeren in deze straat. Tussen de Arthur van Schendelstraat en de Burgemeester van Tienhovengracht worden parkeerstroken aangelegd. Trottoirs: het trottoir aan de oneven zijde wordt verbreed (andere zijde blijft ongewijzigd).
Bomen: de bomen in de verharding verkeren vrijwel allemaal in een zeer slechte conditie. Het voorstel is circa 41 bomen weg te halen en te vervangen door 31 bomen. Daarmee krijgen de nieuwe bomen meer groeiruimte om zich beter te ontwikkelen.
Verkeersmaatregelen: bij de Burgemeester Röellstraat komt een inritconstructie als toegang tot 30 km woongebied. De kruisingen met de Louis Couperusstraat, de Arthur van Schendelstraat en de Burgemeester van Tienhovengracht worden verhoogd aangelegd.

Marianne Philipsstraat, Marcellus Emantsstraat en Jacobus van Looystraat
Het trottoir en de parkeerstroken krijgen een nieuwe bestrating. Op verschillende plaatsen wordt het riool vernieuwd. Het asfalt in deze straten blijft gehandhaafd.

Algemeen

- De bovengrondse containers worden vervangen door ondergrondse containers voor papier en glas.

- De te gebruiken materialen zijn de gebruikelijke betonstenen in de rijweg, grijze tegels in de voetpaden en gebakken stenen in de parkeervakken.

Meer informatie
Voor meer informatie, zie de bijlage voorlopig ontwerp of richt u zich tot onderstaande contactpersoon.

Contact:
K Zwiers

Bijlage(n):
Voorlopig ontwerp Louis Couperusbuurt West