Rijksuniversiteit Groningen

Inhoud van de pagina:

048A - 40 jaar Finoegristiek aan de RUG

Datum: 23 mei 2006

Slechts weinig mensen weten dat het Fins en het Hongaars meer aan elkaar verwant zijn dan aan de talen die in hun buurlanden worden gesproken. Deze talen behoren namelijk samen met onder meer het Estisch en nog enkele andere kleine talen behoren tot de Finoegrische taalgroep. Aan de Letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen worden deze Finoegrische talen al veertig jaar bestudeerd. Ter gelegenheid van dit jubileum vindt er op 17 mei een symposium plaats in aanwezigheid van de ambassadeurs van Finland, Hongarije en Estland. Op diezelfde dag gaat in de Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling van start over `40 jaar Finoegristiek aan de RUG'.

Oeraalse taalfamilie

De Finoegrische talen behoren tot de zogenaamde Oeraalse taalfamilie, vergelijkbaar met de Indogermaanse taalfamilie, waartoe bijna alle andere Europese talen behoren. De Finoegrische talen worden gesproken in het noorden, noordoosten en midden van Europa, en in West-Siberië. De grootste talen zijn het Hongaars, het Fins en het Estisch, die ook een redelijk oude schriftelijke traditie kennen.

Uniek

De opleiding Finoegrische talen en culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen is uniek in de Benelux. Het vakgebied van de opleiding is onderverdeeld in de Finse taal- en letterkunde, de Hongaarse taal- en letterkunde en de Finoegrische taalwetenschap. Bij de oprichting in 1966 bestond het studieaanbod nog alleen uit bijvakken; pas in 1973 kwam er een zelfstandige opleiding. De taalverwantschap tussen het Hongaars en het Fins verbindt Finland en Hongarije. Dit komt tot uiting in de prominente plaats die de Finoegrische taalwetenschap inneemt in het vakgebied in Groningen. Omdat de letterkunde en cultuur van Finland en Hongarije meer aansluiten bij de omringende landen in respectievelijk Noord-Europa en Midden- en Oost-Europa, is er in de studie ook veel aandacht voor de ontwikkelingen in de Scandinavistiek, de Slavistiek en de geschiedenis van de regio's.

Europese Unie

Mede door het lidmaatschap van de Europese Unie is het maatschappelijk belang van de Finse taal en cultuur en de Hongaarse taal en cultuur de afgelopen jaren toegenomen. Tegenwoordig is er ook meer aandacht voor de talen en culturen van Estland, dat - net als Hongarije- in 2004 tot de Europese Unie toetrad.

Internationale waardering

Hoewel Finoegristiek een kleine afdeling is, bestaat er grote waardering voor het werk van de stafleden. In respectievelijk 2003 en 2004 ontvingen Mr. Henry Kammer en dr. Jolanta Jastrzebska de Pro Cultura Hungarica, een onderscheiding aan buitenlanders van het Hongaarse ministerie van Nationaal Erfgoed, voor de verspreiding van kennis over de Hongaarse literatuur in het buitenland. Prof.dr. Cornelius Hasselblatt ontving in 2004 Het Kruis van Terra Mariana derde klas, een Estische staatsonderscheiding voor buitenlanders. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn verdiensten voor de Estische cultuur en het bevorderen van Estisch-Nederlandse betrekkingen.

Jublileum

Op 17 mei vindt in aanwezigheid van de ambassadeurs van Finland, Hongarije en Estland de opening van het symposium `Language and Identity in the Finno-Ugric World' plaats in het Academiegebouw. Om 16.45 uur wordt die dag de tentoonstelling 40 Jaar Finoegristiek aan de RUG' geopend in de Universiteitsbibliotheek. Het symposium is het vierde internationale symposium dat door de afdeling wordt georganiseerd. Dit driedaagse evenement trekt specialisten uit heel Europa.

Noot voor de pers

Informatie: prof.dr. Cornelius Hasselblatt, Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen, tel. 050 - 363 7481/5850, e-mail: c.t.hasselblatt@rug.nl .

opleiding: www.rug.nl/let/finoegrisch

congres: www.rug.nl/let/FU2006