Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

één landelijke politieorganisatie

Regiokorpsen en KLPD in één landelijke politieorganisatie

23 mei 2006

De regiokorpsen en het KLPD gaan op in één landelijke politieorganisatie met een eigen rechtspersoonlijkheid. Deze organisatie bestaat dan uit 25 regionale politiekorpsen, een landelijke politiekorps (het KLPD), een gemeenschappelijke beheersdienst en een directieraad.
---

In het nieuwe politiebestel is er een betere balans tussen lokale, regionale en landelijke sturing van de politie. De burgemeester en de officier van Justitie behouden het gezag op lokaal niveau over de politie. Aangezien de politie regionaal georganiseerd blijft en er geen veranderingen in het gezag komen, zal er in het dagelijkse politiewerk niets veranderen. Wel ontstaat in het beheer meer eenheid, nodig om als politie slagvaardiger te kunnen opereren

Dit staat in het wetsvoorstel over herziening van het politiebestel, waarmee de Ministerraad op voorstel van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft ingestemd. Het wetsvoorstel is een vertaling van het kabinetsstandpunt Evaluatie Politieorganisatie uit oktober 2005. Een directieraad geeft leiding aan de nieuwe politieorganisatie en is verantwoordelijk voor het beheer (zoals inkoop, het financieel beheer en de ICT) van de politie. De directieraad legt over zijn functioneren verantwoording af aan de beide politieministers. Die kunnen vervolgens beter dan nu het geval is politieke verantwoording tegenover het parlement afleggen.

Regionale en lokale verankering In het gewijzigde politiebestel behouden de burgemeester en de officier van Justitie het gezag op lokaal niveau over de politie. De lokale gezagsdriehoeken, waarin de burgemeester en de officier van Justitie, geadviseerd door de korpschef of districtchef, de feitelijke inzet van de politie bepalen, blijven bestaan. Daarnaast is er het regionale politiebestuur, dat net als het huidige politiebestuur bestaat uit alle burgemeesters in de regio en de Hoofdofficier van Justitie. Het regionale politiebestuur stelt onder meer het regionale politiebeleidsplan vast. Het politiebeleidsplan wordt gebaseerd op de lokale prioriteiten van de gemeenten uit de regio, op de prioriteiten van het openbaar ministerie en op landelijke prioriteiten die door de ministers zijn vastgesteld. De rol van de gemeenten wordt versterkt, want bij het opstellen van het regionale politiebeleidsplan moet het regionale politiebestuur inbreng vragen van de gemeenteraden in de regio. Het regionale politiebestuur bepaalt daarnaast ook hoe het budget en de politiesterkte wordt verdeeld in de regio.

Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar op het moment van aanbieding aan de Tweede Kamer. Het kabinet verwacht het wetsvoorstel eind van de zomer bij de Tweede Kamer in te kunnen dienen. Invoering is voorzien per 1 januari 2008.