Evaluatie Bedrijvenloket e-Provincies

Ictu/e-provincies

Evaluatie Bedrijvenloket e-Provincies
Op weg naar aansluiting op het Bedrijvenloket

Ondernemers kunnen voor het inwinnen van overheidsinformatie kiezen uit ondermeer twee digitale loketten; het Bedrijvenloket en de Wetwijzer. Beide loketten geven ondernemers toegang tot informatie over wet- en regelgeving en overige relevante overheidsinformatie.

e-Provincies heeft het onderzoeks- en adviesbureau Zenc gevraagd een evaluatieonderzoek uit te voeren naar de aansluiting van de provincies op de Wetwijzer en de geleidelijke overgang naar het Bedrijvenloket. Het onderzoek is uitgevoerd door drs. Dennis Havermans en prof. dr. Arre Zuurmond.

De provincies Utrecht en Gelderland zijn sinds november 2005 aangesloten op de Wetwijzer. De onderzoekers hebben vastgesteld dat deze provincies tevreden zijn over de wijze waarop de veelvoorkomende vragen (FAQ's) zijn uitgewerkt en geïntegreerd in de Wetwijzer. Provincies ondervinden een duidelijke winst in de toename van geraadpleegde overheidsinformatie. Dankzij de samenwerking tussen de redacties van provincies en de Kamers van Koophandel wordt de informatie meer toegesneden op de vraag van de ondernemer. Zij geven daarbij invulling aan een meer vraaggerichte ontsluiting van overheidsinformatie. Daarnaast onderschrijft het onderzoek de positieve werking van de koppeling met de Provinciale Producten Catalogus (PPC), waarin alle provinciale producten en diensten zijn opgenomen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de provincies Gelderland en Utrecht een 'plug and play' omgeving ten aanzien van de aansluiting op de Wetwijzer hebben gecreëerd waar de overige provincies gemakkelijk, vlot en tegen geringe 'instapkosten' gebruik van kunnen maken. De natuurlijke ingang van het digitale loket van de Kamer van Koophandel speelt een belangrijke rol in de keuze die ondernemers hebben als zij informatie zoeken over wet- en regelgeving.

De eindconclusie van het onderzoek van Zenc is dat aansluiting van meer provincies op de Wetwijzer voor de provincies momenteel een goede optie is. (N.b. Op 13 juni vindt al de kick of plaats voor de aansluiting van de volgende serie provincies op de Wetwijzer). Parallel daaraan kunnen de provincies in samenwerking met het Programma e-Provincies de randvoorwaarden opstellen voor de volgende stap, te weten deelname aan het Bedrijvenloket. Het is niet zozeer de vraag óf provincies zich aansluiten op het Bedrijvenloket, maar wanneer.


---
Voor meer informatie of een exemplaar van het onderzoek kunt u contact opnemen met Dennis Havermans van Zenc, dennis.havermans@zenc.nl, 070-36 26 944. Voor vragen over aansluiting van provincies op de Wetwijzer en/of het Bedrijvenloket kunt u contact opnemen met Bert Campfens van
e-Provincies, bert.campfens@ictu.nl.