MNP: Meerdere Milieudoelen voor 2010 alsnog haalbaar

Mnp

Met het vastgestelde beleid heeft Nederland moeite om aan de EU-verplichtingen te voldoen, ondanks de veelal gunstige emissietrends. Het Kabinet beoogt met de Toekomstagenda Milieu deze milieudoelen alsnog te bereiken. Als deze voorgenomen maatregelen daadwerkelijk worden gefinancierd en geïnstrumenteerd, zullen de 2010-beleidsdoelen voor klimaat (Kyoto) en emissies naar lucht waarschijnlijk alsnog worden gehaald. Dit concludeert het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in de vandaag verschenen Milieubalans 2006 en de Beoordeling maatregelenpakket Toekomstagenda Milieu.

Voor veel milieuthema.s is over een lange periode een trendmatige verbetering te zien; terwijl de economie gestaag groeide, nam de milieudruk in veel gevallen af. De verbeteringen vonden vooral plaats binnen bedrijven, die steeds schoner zijn gaan produceren. De milieudruk door consumenten neemt wel steeds verder toe, dit doet de milieuwinst door bedrijven deels weer teniet. De Milieubalans 2006 constateert dat met het vastgestelde milieubeleid de meeste milieudoelen in het afgesproken jaar (veelal 2010) niet worden gehaald. Uitzonderingen zijn de emissies van vluchtige organische stoffen, de luchtkwaliteit voor ozon en afvalbeheer.

Met de maatregelen uit de vorige maand verschenen Toekomstagenda Milieu zal het binnenlandse Kyoto-doel waarschijnlijk worden gehaald. Voor verzurende emissies naar lucht kan Nederland ook aan zijn Europese verplichtingen voldoen; voor NOx is dit niet zeker. Deze conclusie geldt alleen als de voorgenomen maatregelen daadwerkelijk worden gefinancierd en geïnstrumenteerd. Daarnaast is het slagen van sommige maatregelen onzeker, omdat het Rijk daarvoor afhankelijk is van andere partijen, zoals decentrale overheden of de EU.

Nederland maakt in vrijwel alle dossiers gebruik van de legitieme mogelijkheden om flexibel om te gaan met de nationale en EU-verplichtingen. Zo koopt Nederland emissierechten voor broeikasgassen in het buitenland via verschillende systemen, heeft Nederland uitstel gevraagd voor het halen van doelen van nitraat in grondwater en overweegt Nederland saldering voor geluid rond Schiphol en luchtkwaliteit. Op deze manier wordt de .milieugebruiksruimte. maximaal benut. Tegelijk neemt de complexiteit van het milieubeleid toe, met risico.s voor handhaving en verlies aan draagvlak. Daarnaast ontstaat spanning tussen de verdere verfijning van het beleid en de onvermijdelijke onzekerheden in de onderbouwende wetenschappelijke kennis.

EINDE PERSBERICHT

---
Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) voorziet de Nederlandse regering van onafhankelijke evaluaties en verkenningen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de invloed daarvan op mens, plant en dier. Het Milieu- en Natuurplanbureau vormt hiermee een brug tussen wetenschap, beleid en politiek.

---