Tweede Kamer stelt grens aan salarissen zorgbestuurders

Sp

De topsalarissen in de zorg moeten voortaan worden begrensd. Een Kamermeerderheid steunde vandaag een motie van de SP waarin dit wordt bepleit. 'De salarissen in de zorg moeten niet onbeperkt de pan uit kunnen rijzen,' zegt Tweede-Kamerlid Agnes Kant, indiener van de motie. De regering moet nu met voorstellen komen voor het invoeren van een maximumsalaris in de zorgsector. Alleen VVD en CDA stemden tegen de motie.

Onlangs nam de Kamer een motie aan van de SP waarin wordt bepleit voor een salarisplafond voor de energiesector. De regering voelde er niets voor om in te grijpen, maar is hiertoe gedwongen door de uitspraak van de Kamer op initiatief van de SP. Ook in de zorgsector wilde de regering niets doen om het graaien in te perken, waardoor Agnes Kant zich genoodzaakt voelde ook hiervoor een motie in te dienen. En deze werd vandaag dus aangenomen door een zeer brede coalitie van GroenLinks en PvdA tot en met de SGP en Groep Wilders. Alleen de twee grootste regeringspartijen stemden tegen.

Kant: 'Ook in de zorg zijn steeds meer bestuurders die zichzelf willen verrijken. Het gaat om publiek geld dat vooral met premies is opgebracht, bedoeld om ziektekosten te dekken, niet om managers en directeuren stinkend rijk te maken. De praktijk wijst uit dat we ons niet kunnen verlaten op zelfregulering of kritische toezichthouders, dus zal de politiek haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik ben zeer blij met de steun voor onze opvatting dat geen enkele zorgbestuurder meer hoeft te verdienen dan de hoogste zorgbestuurder: minister Hoogervorst.'

Meer informatie: Agnes Kant, 06 51 26 29 18