Publicatiedatum: 23 mei 2006

Meer bedrijventerrein uitgegeven in Flevoland

In 2005 is in Flevoland 27 ha. bedrijventerrein uitgegeven. Dit is een stijging van 38% ten opzichte van de uitgifte in 2004. Na drie opeenvolgende jaren van dalende gronduitgifte lijkt de trend doorbroken. De verkoop van 27 ha. grond levert op termijn zo'n 1.000 arbeidsplaatsen op. Deze informatie komt uit het provinciaal onderzoek naar grondverkoop voor bedrijven in Flevoland "Statistiek van de bedrijventerreinen en kantoorlocaties".

Gedeputeerde Andries Greiner (economische zaken) wijst erop dat, nu de economische groei op gang komt en de gronduitgifte stijgt, het belangrijk is over voldoende voorraad bedrijventerrein te beschikken. In Flevoland is ruim 570 ha. grond uitgeefbaar, waarvan bijna de helft direct beschikbaar is en het overige op de middellange termijn op de markt komt. De ruim beschikbare grond bestaat uit alle
bedrijventerreintypen (gemengde terreinen, (zware) industrieterreinen, hoogwaardige bedrijvenparken en distributieparken). Alle soorten bedrijven kunnen in Flevoland dus direct op een bedrijventerrein terecht, of op de diverse kantoorlocaties.

Ook op langere termijn (2015) zal voldoende voorraad bedrijventerrein aanwezig zijn. Een twintigtal plannen in Flevoland verspreid over alle gemeenten voorzien in bijna 1.000 ha. bedrijventerrein. Deze plannen verkeren in verschillende ontwikkelingsstadia. In gemeente Almere wordt ruim de helft van het totaal aantal hectares aan plannen gerealiseerd.

In vergelijking met de omliggende provincies worden in Flevoland relatief lage grondprijzen gehanteerd. Vooral in de Randstad provincies Noord-Holland en Utrecht en in de provincie Gelderland zijn de prijzen gemiddeld hoger. Andries Greiner: "Naast een uitnodigend lokatiebeleid, een goede breedbandinfrastructuur en een gunstig ondernemersklimaat vormt de relatief lage grondprijs een
aantrekkelijke voorwaarde voor bedrijven om zich in Flevoland te vestigen."