Provincie Gelderland

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Gelderland en de gemeente Renkum

49 VAN DE 86 RECREATIEWONINGEN 'T HAZELEGER IN RENKUM KRIJGEN WOONBESTEMMING

Met het gedeeltelijk goedkeuren van het bestemmingsplan Buitengebied door Gedeputeerde Staten krijgen 49 van de 86 recreatiewoningen op het terrein 't Hazeleger aan de Wolfhezerweg in Wolfheze in de gemeente Renkum een woonbestemming. De overige 37 woningen krijgen deze bestemming voorlopig nog niet, omdat niet bekend is of ze voldoen aan het Bouwbesluit en/of niet beschikken over een ontheffing voor de Wet Geluidhinder.

Ongeveer een jaar geleden heeft het College van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland het besluit genomen om mee te werken aan het omzetten van de bestemming van deze recreatiewoningen naar een woonbestemming. Hoewel deze woningen in een kwetsbaar gebied liggen, hebben GS destijds op grond van een aantal uitspraken van de Raad van State bij wijze van uitzondering moeten besluiten om de permanente bewoning van de recreatiewoningen te legaliseren. De Minister van VROM is bij dit besluit betrokken geweest en heeft toen aangegeven dat zij in kon stemmen met de bestemmingswijziging, mits de woningen voldoen aan alle milieuwet- en regelgeving en het Bouwbesluit voor woningen. Deze voorwaarden komen overeen met het beleid uit het Streekplan 2005.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum hebben onderzocht in hoeverre de woningen voldoen aan de milieueisen en het Bouwbesluit. Dit leverde het volgende resultaat op:
- 49 woningen voldoen aan het Bouwbesluit en de milieueisen
- van 34 woningen is niet bekend of ze voldoen aan het Bouwbesluit
- 1 woning beschikt niet over de vereiste ontheffing voor de Wet Ge- luidhinder
- van 2 woningen is niet bekend of ze voldoen aan het Bouwbesluit en beschikken niet over de vereiste ontheffing voor de Wet Geluidhin- der. Dit onderzoek van de gemeente is in nauw overleg met de provincie en de Inspecteur van VROM verricht.

Gedeputeerde Staten van Gelderland kunnen op grond van dit onderzoek alleen voor de 49 woningen die aan alle vereisten voldoen, de woonbestemming goedkeuren. Wanneer de overige woningen te zijner tijd alsnog aan de eisen voldoen, komen zij ook voor goedkeuring in aanmerking. De gemeente Renkum is van plan binnen afzienbare tijd een geheel nieuw bestemmingsplan op te stellen voor het terrein 't Hazeleger. De overige 37 woningen kunnen zo mogelijk in die procedure alsnog een woonbestemming krijgen.



Provincie Gelderland