Provincie Noord-Holland

23-5-2006

Onderwerp

Provinciale steun voor watersporttoerisme in Alkmaar

Ingrid Kooiker

Met bijna 1 miljoen Euro ondersteunt de provincie Noord-Holland de realisatie van een passantenhaven in Alkmaar. De passantenhaven is onderdeel van het project havenkwartier Schelphoek, één van de projecten uit het provinciale actieprogramma Water als Economische Drager, dat bedoeld is om de economische kansen die het water biedt, beter te benutten.

Economische impuls
De passantenhaven, met 20 nieuwe ligplaatsen, zal het watersporttoerisme vooral in Alkmaar een impuls geven. Het toekomstige havenkwartier Schelphoek gelegen in de binnenstad van Alkmaar- zal bestaan uit ca. 580 woningen, een parkeergarage én een passantenhaven met sanitaire voorzieningen. Met de realisatie van de stedelijke jachthaven zullen meer passanten overnachten, die weer meer geld uitgeven. Daarnaast is de realisatie van de Schelphoek belangrijk voor horeca en de detailhandel in de binnenstad. Kortom, dit project voldoet aan een belangrijke voorwaarde van het actieprogramma: toename van het aantal arbeidsplaatsen met 34 tot 36 arbeidsplaatsen. De provincie Noord-Holland ondersteunt de passantenhaven met 910.439 aan de gemeente Alkmaar. De totale investering voor de passantenhaven bedraagt 1.820.878,-. De overige gelden worden geïnvesteerd door de gemeente Alkmaar. De gemeentelijke bijdrage in het totale project bedraagt ruim 20 miljoen.

Water als Economische Drager
De provinciale actieprogramma Water als Economische Drager is gericht op optimale benutting van de economische potenties van het water. Zo biedt het water volop mogelijkheden voor werkgelegenheid. Hiervoor richt de provincie zich op drie onderdelen waarop voordeel te behalen valt: goederenvervoer over water, recreatie en toerisme (watersport) en watergebonden bedrijvigheid. Het actieprogramma heeft een totaal budget van 22 miljoen Euro. In 2006 kan de provincie Noord-Holland nog ruim 14 miljoen Euro aan projecten ondersteunen, waarvoor inmiddels voldoende aanvragen zijn binnengekomen.