Provincie Noord-Holland

23-5-2006

Onderwerp

'Filevaren' in Beverwijkse haven binnenkort verleden tijd

Karin van Eerde

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland stellen 242.500 ter beschikking voor een aanmeervoorziening in de haven in Beverwijk. De aanleg van een loopsteiger en een aanmeerfaciliteit moet de haven beter bereikbaar en veiliger maken voor vrachtschepen. GS stellen het geld beschikbaar vanuit het project Water als Economische Drager, dat bedoeld is om de economische kansen die het water biedt, beter te benutten.

Haven De Pijp
In het binnenvaartnetwerk neemt de haven van Beverwijk een steeds belangrijkere plaats in. In de afgelopen jaren is sprake van een toename van de overslag van kunstmest en containers naast de bestaande goederenstromen als pootaardappelen en houtproducten. Door de beperkte omvang van het havenbekken is het regelmatig filevaren in de haven. De uitbreiding van aanmeervoorzieningen moet de bereikbaarheid verbeteren, de bevoorrading van schepen vergemakkelijken en de nautische veiligheid van de haven vergroten. Het in- en uitgaande scheepvaartverkeer wordt in de toekomst niet meer gehinderd.

Water als Economische Drager
Het provinciale actieprogramma Water als Economische Drager (WED) is gericht op optimale benutting van de economische potenties van het water. Zo biedt het water volop mogelijkheden voor werkgelegenheid. Hiervoor richt de provincie zich op drie onderdelen waarop voordeel te behalen valt: goederenvervoer over water, recreatie en toerisme (watersport) en watergebonden bedrijvigheid. Het actieprogramma heeft een totaal budget van 22 miljoen Euro. In 2006 kan de provincie Noord-Holland nog ruim 14 miljoen Euro aan projecten ondersteunen, waarvoor inmiddels voldoende aanvragen zijn binnengekomen.