Ministerie van Justitie

Persbericht

Rapport van de Inspectie Jeugdzorg met betrekking tot de Justitiële Jeugdinrichting Harreveld
23 mei 2006
Naar aanleiding van meldingen van incidenten in oktober 2005 in de Justitiële Jeugdinrichting Harreveld heeft de Inspectie Jeugdzorg een onderzoek ingesteld. Bijgaand treft u het onderzoeksrapport, dat mij heden werd aangeboden, ter kennisneming aan.

De Inspectie doet aanbevelingen die ertoe strekken dat de veiligheid van de jongeren structureel wordt gewaarborgd. Het Bestuur van de Stichting Frentrop waar Harreveld deel van uitmaakt heeft aangegeven zich te herkennen in de analyse van de Inspectie en heeft inmiddels verklaard dat de uitvoering van de maatregelen op basis van de aanbevelingen van het Inspectierapport ter stond ter hand wordt genomen. De maatregelen passen in het reeds ingezette beleid voor verdere professionalisering van de inrichting.

Concrete maatregelen die al zijn genomen om de veiligheid van de jongeren te waarborgen zijn: het stopzetten van de inzet van uitzendkrachten en het sluiten van een van de afdelingen. Verder wordt het managementteam versterkt en wordt met hulp van een extern bureau verbetering aangebracht in de organisatorische gang van zaken van de inrichting.

Daarnaast treedt het bestuur in overleg met ketenpartners over de behandeling van jongeren met steeds zwaarder wordende problematiek en laat het zich daarbij door onafhankelijke externe deskundigen adviseren.

Met de Inspectie ben ik van mening dat met deze maatregelen tevens een adequate reactie wordt gegeven op de incidenten, waarover ik eerder vragen van Uw Kamer heb beantwoord . Ik zal samen met de provincie Zuid-Holland de voortgang van de uitvoering van de maatregelen bewaken.

Op grond van de vierde aanbeveling in het Inspectierapport wordt een plaatsingsstop afgekondigd zolang de inrichting nog tijd nodig heeft om orde op zaken te stellen.

In overleg met de provincie Zuid-Holland zal ik de Bureaus jeugdzorg en provincies/grootstedelijke regio's over de voorgestelde plaatsingsstop schriftelijk informeren.

Gelet op het belang van de veiligheid van de jongeren en het personeel heb ik, net als de provincie dat gedaan heeft, de Inspectie jeugdzorg verzocht om na zes maanden te onderzoeken of de implementatie op voldoende wijze gestalte heeft gekregen.

Omdat ik niet kan uitsluiten dat zich in andere justitiële jeugdinrichtingen vergelijkbare risicos voordoen, heb ik besloten de Inspectie Jeugdzorg te vragen een onderzoek naar genoemde risicos te doen bij alle justitiële jeugdinrichtingen. De Inspectie Jeugdzorg zal daartoe samenwerking zoeken met andere inspecties, waaronder in elk geval de Inspectie Sanctietoepassing.

De Minister van Justitie,

Brief van 17 mei 2006, nr. 5421727/06/DJJ