Provincie Gelderland

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 23 MEI 2006

Via Natura van start met 1,2 mln. (A2)
Het landschapsfonds Via Natura krijgt tot 2009 1.225.000 euro voor landschapsbeheer in de Ooijpolder en Groesbeek. Stichting Via Natura is opgericht door de gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn om het Landschapsontwikkelingenplan (LOP) van deze gemeenten uit te voeren. (zie ook apart persbericht)

Impuls voor maatschappelijke stages (A4) Jongeren leren het beste hoe de maatschapppij in elkaar zit, door mee te doen aan die maatschappij. Daarom hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met een voorstel om Maatschappelijke Stages in Gelderland een kwaliteitsimpuls te geven en verder uit te breiden. In het afgelopen schooljaar 2005/2006 is in Gelderland op zes plaatsen geëxperimenteerd met verschillende vormen van maatschappelijke stage. GS willen 120.000 euro uittrekken voor de kwaliteitsverbeteringen en kennisverspreiding. Het voorstel zal in de vergadering van Provinciale Staten van 28 juni worden behandeld. (zie ook apart persbericht)

Gratis museumdag in Gelderland op 21 oktober (A5) Gratis naar het museum. Dat willen Gedeputeerde Staten één dag per jaar mogelijk maken in Gelderland. Op deze dag zal een groot aantal Gelderse musea ook een activiteitenprogramma verzorgen, gericht op gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. De museumdag is vooralsnog een proef. De eerste Gratis Gelderse Museumdag in Gelderland wordt op 21 oktober gehouden. De kosten voor de proef - 100.000 euro in 2006 en 125.000 euro in 2007 - worden betaald uit de Museumnota Geheugensteun 2003-2008, daarnaast is in de Voorjaarsnota 2006 50.000 euro gereserveerd voor de Museumdag. Het voorstel van een gratis museumdag in 2007 wordt als aanvraag voor nieuw beleid bij de Begroting 2007 meegenomen. (zie ook apart persbericht)

Daklozenambassadeurs praten in acht steden met daklozen (C5) Zicht krijgen op het aantal daklozen was het belangrijkste doel van de gesprekken die in april zijn gevoerd. Ambassadeur daklozenzaken Ron van Rhenen en zijn voorganger Jan Janse zijn op verzoek van gedeputeerde Esmeijer langs alle acht grote Gelderse steden gegaan. Zij hebben daklozen geteld en vragen gesteld over de mogelijkheden van huisvesting en dagbesteding. Van Rhenen en Janse schatten dat er in Gelderland 50 tot 60 mensen om verschillende redenen onvrijwillig op straat slapen. Hun bevindingen zijn 23 mei besproken door Gedeputeerde Staten. (zie ook apart persbericht)

Kulturhusproject ligt op schema (C6)
De uitvoering van het Kulturhusproject ligt op schema. Doel van het project is om voor 2008 25 tot 30 kulturhusen in Gelderland te realiseren om de leefbaarheid in dorpen en stadswijken te verbeteren. Hiervoor is in totaal 9 miljoen euro beschikbaar. In de voortgangsrapportage die GS nu hebben vastgesteld, is te lezen dat er in 2005 10 projecten zijn gehonoreerd, er voor 2006 ten minste 6 aanvragen worden verwacht en er voor 2007 inmiddels gesprekken worden gevoerd met 11 potentiële initiatiefnemers. De Kulturhusen in Giesbeek en Twello zijn imiddels klaar, in april is het Kulturhus in Lobith geopend en in Ruurlo en Beek bij Nijmegen is de opening in september gepland.

Twee ton voor beheer particulier bos en landgoed (C15) Gedeputeerde Staten hebben ook dit jaar weer beschikbare gelden voor particulier bos- en landgoedbeheer verdeeld. Achttien aanvragen zijn geheel of gedeeltelijk gehonoreerd, daarmee is 199.638 euro gemoeid. Eigenaren kunnen op grond van de Subsidieverordening vernieuwing landelijk gebied 1988 tot 75% (of 22.690 euro) subsidie krijgen voor de kosten van het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de publiek toegankelijke paden, lanen, bruggen, grachten, vijvers en kleine recreatievoorzieningen in bossen en op landgoederen. De achttien aanvragen hebben veelal betrekking op het onderhoud van lanen (Vrijenberg te Loenen, landgoed Het Willemsbos, Landgoed 't Zelle, Landgoed De Gelderse Toren, Landgoed De Wiersse, Landgoed Hof te Dieren, Landgoed Middachten en Van der Huchtbos). Ook de Naaldbomentuinen (pinetum) van de Dennenhorst in Lunteren, Landgoed De Belten en op het Landgoed Oosterhout worden hersteld met de provinciale subsidie. (zie ook apart persbericht)

Gelders Erfgoed krijgt E 140.635 subsidie (C18) Gedeputeerde Staten hebben E 140.635,= subsidie toegekend aan het Gelders Erfgoed. Met het geld kan een digitaal registratiesysteem worden gerealiseerd, de laatste fase van het Museum Inventarisatie Project (MUSIP). Het systeem geeft musea en overheden meer inzicht in de collecties in Gelderland. Dit kan de afstemming, samenhang, samenwerking, uitwisseling van collecties en bruikleenverkeer bevorderen. Alle collecties van de 80 Gelderse geregistreerde musea zijn geïnventariseerd en toegankelijk gemaakt op het niveau van deelcollectie.

Extra geld voor snellere boerderijverplaatsingen in Gelderland (C20) Gedeputeerde Staten gaan alle 45 aanvragen voor boerderijverplaatsingen honoreren. Dit gebeurt op verzoek van alle fracties van Provinciale Staten; die vinden het onacceptabel dat meer dan de helft van de aanvragen voor verplaatsing van intensieve veehouderijen wegens geldgebrek was uitgesteld. "Ik ben heel blij dat de bedrijven die nu op slot zitten de moed hebben gehad zich aan te melden voor de eerste tranche van de verplaatsing; zo zitten ze niet te lang in onzekerheid", aldus gedeputeerde Harry Keereweer. GS nemen voor de financiering (5,3 miljoen provinciaal geld en 10,7 miljoen rijksgeld) een voorschot op het MIG-budget (Meerjarig Investeringsfonds Gelderland) voor 2007, 2008 en 2009. (zie ook apart persbericht)

49 van de 86 recreatiewoningen 't Hazeleger in Renkum krijgen woonbestemming (F12) Met het gedeeltelijk goedkeuren van het bestemmingsplan Buitengebied door Gedeputeerde Staten krijgen 49 van de 86 recreatiewoningen op het terrein 't Hazeleger aan de Wolfhezerweg in Wolfheze in de gemeente Renkum een woonbestemming. De overige 37 woningen krijgen deze bestemming voorlopig nog niet, omdat niet bekend is of ze voldoen aan het Bouwbesluit en/of niet beschikken over een ontheffing voor de Wet Geluidhinder. (zie ook apart persbericht)