Gemeente Weert

Onderwerp: reactie op vragen ex artt. 37 en 38 RVO door fracties Weert Lokaal, VVD, SP en D66 Bijlage(n): -

Geachte raadsleden,

Van een aantal fracties van uw raad hebben wij brieven ontvangen over de recente ontwikkelingen rond het kerkplein in Keent. Wij willen u op deze wijze hierover informeren.

Op 10 mei jl. heeft een kennismakingsgesprek plaatsgevonden tussen wethouder Heuvelmans en de heer Janssen, directeur van Wonen Weert. Onderwerp van dat gesprek was onder andere het kerkplein in Keent en meer in het bijzonder de pastorie. Tijdens dit gesprek zijn de onderlinge standpunten uitgewisseld. Wonen Weert heeft aangegeven dat zij eist de pastorie te mogen slopen en dat zij zich anders terugtrekt uit de ontwikkeling van het kerkplein. Wethouder Heuvelmans heeft aangegeven dat hij zich gehouden voelt de uitspraken van de Raad (het raadsbesluit over de MFA in 2003 en de motie op 10 november 2005), bevestigd in het coalitieprogramma, uit te voeren, waarbij behoud van de pastorie uitgangspunt is. Daags na dit gesprek heeft Wonen Weert aan de pers medegedeeld uit het project kerkplein te stappen, omdat men met het behoud van de pastorie geen mogelijkheid ziet om het beoogde bouwvolume te realiseren. Wonen Weert overweegt terzake een schadeclaim in te dienen.

Op woensdag 17 mei heeft er vervolgoverleg plaatsgevonden tussen een delegatie van Wonen Weert (de heren Janssen en Neijnens) en een delegatie van de gemeente (burgemeester Niederer, wethouders Heuvelmans en Kirkels, directeur Stadsontwikkeling de heer Van der Zalm). In dat overleg heeft Wonen Weert haar positie, zoals eerder verwoord aan wethouder Heuvelmans, bevestigd. Afgesproken is dat in de komende periode nog eens alle opties met elkaar worden verkend met de intentie om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Duidelijk is wel dat Wonen Weert vooralsnog vasthoudt aan haar standpunt en sterk hecht aan eerder gemaakte afspraken. Zij gaf aan de locatie van de pastorie nodig te hebben ten behoeve van het bouwprogramma van onder meer 30 zorgappartementen. Deze afspraken zijn overigens niet bekrachtigd door besluitvorming van ons college of de Raad. Over de voortgang is wel altijd open gecommuniceerd met de raadscommissie. In dit tweede gesprek heeft Wonen Weert aangegeven inmiddels het bod op de pastorie - waarmee het kerkbestuur heeft ingestemd- te hebben ingetrokken. Navraag bij het bisdom leert dat het bisdom nog niet akkoord was met dit bod en daar nog enkele vragen bij heeft gesteld. Het bisdom heeft bevestigd dat het bod van Wonen Weert is ingetrokken.

Ons college hecht aan een goede relatie met Wonen Weert en wij zullen dan ook in overleg met Wonen Weert alle mogelijke opties onderzoeken en wegen. Daarbij zijn voor ons de kaders die u als raad gesteld heeft uitgangspunt. Indien wij tot de conclusie komen dat er afgeweken zou moeten worden van deze kaders zullen wij dit aan u voorleggen. Wij willen echter op dit moment niet vooruit lopen op zaken. Over de termijn waarop wij tot afspraken kunnen komen, kunnen we nu nog geen uitspraak doen. Wij kunnen u mededelen dat de kapelanij in de plannen tot nu toe niet is meegenomen voor de realisatie van het woonzorgcomplex aan de Kerkstraat. Het is wel de bedoeling geweest om een deel van de achtertuinen van de kapelanij te verwerven om een verbinding te kunnen maken tussen het woonzorgcomplex aan de Zuiderstraat en het complex aan de Kerkstraat. Wij achten het op dit moment niet opportuun verder op de vraag van de fractie D66 over behoud van de kapelanij in te gaan.

Wij vertrouwen er op u voorlopig voldoende met dit antwoord te hebben geïnformeerd. Zodra dit voor ons aanleiding geeft, komen wij op deze zaak bij u terug.

Burgemeester en wethouders van Weert,
de secretaris, de burgemeester,

mr. J.F.C. van Gilse mr. J.M.L. Niederer