Gemeente Amsterdam



Blinde en ziende jongeren 'Schilderen met licht'

23 mei 2006
-
Merel Kappelhof
Fotografiemuseum Foam presenteert een baanbrekend project waarbij blinde en ziende jongeren samen fotograferen. Met het project streeft Foam ernaar het wederzijdse begrip tussen blinde en ziende jongeren te vergroten. Ook wil Foam de cultuurparticipatie van mensen met een beperking stimuleren.

Dit project start met een serie workshops tussen 22 mei en 27 juni en resulteert in een tentoonstelling die 30 juni t/m 5 juli 2006 in Foam te zien is. De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 30 mei om 17.30 uur. Voorafgaand daaraan zullen enkele blinde en ziende jongeren een demonstratie 'Schilderen met licht' geven.

Schilderen met licht

Tijdens het project 'Schilderen met Licht' werken 5 blinde en 10 ziende jongeren in een reeks van 10 workshops in Foam samen aan een serie fotowerken. Bij 'Schilderen met licht' worden foto's veel meer in het hoofd en met het lichaam dan met de ogen gemaakt.

Blinde fotograaf

De (blinde) fotograaf bespreekt en beschrijft vooraf zorgvuldig wat hij/zij wil laten zien op de foto. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan door middel van zaklampjes. De foto wordt stukje voor stukje opgebouwd uit die delen die de zaklamp belicht.

Ziende fotograaf

Ook de ziende fotograaf werkt op deze manier en niemand ziet van tevoren hoe de foto eruit ziet totdat de polaroid geopend wordt. Dit is een groot verschil met traditionele fotografie waarbij van tevoren zichtbaar is wat er gaat gebeuren.