Persmededeling Marino Keulen: Minister Keulen erkent tijdelijk bijzonder gebied recht van voorkoop in Wetteren Minister Keulen heeft voor het eerst een bijzonder gebied van recht van voorkoop tijdelijk erkend.

Zo worden op vraag van de gemeente Wetteren 7 statistische sectoren afgebakend waar voor een periode van 7 jaar het recht van voorkoop zal gelden.

Met deze tijdelijke erkenning geeft de minister aan de gemeente Wetteren de mogelijkheid om doelgericht actie te ondernemen in deze bepaalde statistische sectoren waarvan zij meent dat er best een impuls komt vanuit de overheid om de buurt terug aangenaam en leefbaar te maken. De tijdelijke erkenning is ook een antwoord op de kritiek als zou op termijn gans Vlaanderen een bijzonder gebied recht van voorkoop worden.

Het instrument van het recht van voorkoop binnen de Vlaamse Wooncode ligt al een tijdje onder vuur. Het vraagt een enorme administratieve behandeling en binnen de gebiedsomschrijving dienen alle transacties van onroerend goed te worden aangeboden. Ook de uitoefeningsgraad ­ in slechts 0,27% wordt er effectief ingegaan op het aangeboden recht van voorkoop ­ maakt dat het in stand houden van een dergelijk instrument moeten durven worden herbekeken.

Het tijdelijk beperken ­ of mogelijk maken ­ is een eerste stap in de heroriëntatie van het recht van voorkoop en in het bijzonder de afbakening van de bijzondere gebieden recht van voorkoop.

Met deze tijdelijke erkenning wenst minister Keulen het signaal te geven dat het instrument mag worden toegepast om doelgericht een aantal plekken aan te pakken en om in een aantal buurten in te grijpen vanuit overheidswege, maar dat dit niet ad vitam aeternam is. Het middel is er, nu moet de gemeente Wetteren het zien te valoriseren binnen de 7 jaar.

Persinfo: persdienst.keulen@vlaanderen.be