Gemeente Dordrecht

Evaluatie kinderopvang 2005
Ouders weten weg naar kinderopvang te vinden
Sinds de invoering in 2005 van de nieuwe Wet kinderopvang, voert de gemeente Dordrecht een doelgroepenbeleid. Ouders die een uitkering ontvangen en een scholings- of reïntegratietraject volgen of te maken hebben met omstandigheden waarvoor een sociaal medische indicatie (SMI) kan worden aangevraagd, kunnen een beroep doen op een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Het aantal gehonoreerde aanvragen lag 45% hoger dan geraamd. Het aantal kindplaatsen voor dagopvang is ondanks de stijging toereikend voor de doelgroep. Het college van Burgemeester en Wethouders ziet aanleiding om de criteria voor opvang op basis van sociaal medische indicatie met beleidsregels te verduidelijken. Dit blijkt uit de evaluatie kinderopvang 2005. Ouders weten de toegang tot de kinderopvang dus goed te vinden. Dat 396 ouders een beroep deden op een tegemoetkoming in plaats van de geraamde 180, is het gevolg van het effectieve reïntegratiebeleid dat de sociale dienst voert om mensen uit de uitkering terug te leiden naar de arbeidsmarkt. De regeling kostte de gemeente in 2005 ruim 1,3 miljoen euro; circa 320.000 euro meer dan begroot, deels ten gevolge van het reïntegratiebeleid.

Kwaliteit en handhaving
In 2005 werd de kwaliteit volgens de Wet kinderopvang van de Dordtse kinderdagverblijven actief getoetst tijdens de jaarlijkse inspectiebezoeken door de GGD. De controles gaven geen aanleiding om handhavend op te treden. In maart 2006 introduceerde de gemeente het Dordtse keurmerk kwaliteit kinderopvang, dat als eerste werd uitgereikt aan de Kleine Burgt. De verwachting is dat in de loop van dit jaar de meeste kinderdagverblijven het keurmerk mogen gaan voeren. !
De gemeente heeft eind 2005 a lle kinderopvangorganisaties gevraagd naar de bezetting. Hieruit blijkt dat het totaal aantal beschikbare kindplaatsen voor dagopvang toereikend is. In sommige wijken of op sommige dagen is er zelfs sprake van overcapaciteit. Dit is het gevolg van een toenemend beroep op gastouderopvang, uitbreiding van het aantal kindplaatsen en vermindering van het aantal dagdelen dat door ouders wordt afgenomen.

Oplossen knelpunten
De gemeente zal met de kindercentra in overleg treden om een oplossing te zoeken voor geconstateerde knelpunten. Zo is er in Crabbehof, Wielwijk en de binnenstad een tekort aan buitenschoolse opvang. Ook sluiten de beschikbare dagdelen nog niet altijd aan bij de vraag van de ouder in verband met hun reïntegratieactiviteiten. Voor de Sociaal Medische Indicatie heeft het college beleidsregels vastgesteld om de regeling toegankelijk te houden voo! r een zo groot mogelijke groep oud ers.

Wet kinderopvang
Er zijn drie partijen die betalen aan kinderopvang: de ouders, de Belastingdienst en de werkgever of de gemeente. De nieuwe wet stelt de ouders centraal en verantwoordelijk voor de betaling van de kinderopvang. De verdeling van de bijdragen is afhankelijk van het inkomen van de ouders en de hoogte van de opvangkosten. Ouders die een werkgever hebben, krijgen géén vergoeding meer van de gemeente. Zij kunnen hiervoor terecht bij hun werkgever en bij de Belastingdienst. In de nieuwe Wet Kinderopvang kunnen ouders die een uitkering ontvangen en een scholings- of reïntegratietraject volgen een vergoeding ontvangen van de gemeente of het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV).

Be! schikbare bestanden
Inspraak.doc Dordrecht, 23 mei 2006
Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908
email kl.notenboom@dordrecht.nl