Ingezonden persbericht


Johan van Reede 85 jaar

Overzichtstentoonstelling Johan van Reede in Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

24 juni - 23 juli 2006

Na de oorlog maakte de Rotterdamse beeldend kunstenaar Johan van Reede (1921) naam met zijn monumentale werk: zijn wandschilderingen, glas- en steenreliëfs sierden de grote evenementen en gebouwen in Rotterdam en Nederland. Zo wilde hij een brug slaan tussen kunst en 'het volk'. Tegelijkertijd schilderde hij ook toen al, waarbij de theaterwereld en de mens zijn grootste inspiratiebronnen waren. Coulissen en portretten duiken op in de abstracte ruimtes en stillevens die hij uitvoert in olie- en aquarelverf, en waarin hij zich in toenemende mate toespitst op de 'betoverende stilte' van voorstellingen die uit weinig meer bestaan dan een paar objecten, neergezet in broze lijnen. De nog altijd dagelijks actieve kunstenaar exposeert ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam recent werk samen met ouder werk uit de collectie van het Centrum Beeldende Kunst.

Van Reede's vader had een schilder- en decoratiebedrijf waar oude laktechnieken, het houten, marmeren en goudplakken werd bedreven. Zo maakte Johan van Reede als jongetje al kennis met allerlei schilderstijlen en met de sterren van de theaterwereld die bij zijn ouders de deur plat liepen. Toen hij later zelf kunstenaar werd, was theater van begin af aan een onderwerp in zijn werk. Vooral wat er tussen de coulissen gebeurt, meer nog dan het podium zelf, heeft zijn belangstelling: de transformatie van mens tot rol, de glamour in wording.

Het Centrum Beeldende Kunst heeft werk verzameld van Van Reede vanaf de jaren vijftig. Het zijn vooral stillevens, portretten en groepjes mensen die hij vaak omhult met een grote leegte. Zijn belangstelling voor de Mediterranee is vanaf de jaren tachtig voelbaar in zijn werk. Een licht palet en hoekige vormentaal gebruikt hij voor Italiaanse pleinen en Spaanse dorpjes, terwijl hij vaak ook een veel rondere lijnvoering hanteert om mensfiguren neer te zetten. De laatste twintig, dertig jaar is echter het introverte karakter van zijn werk sterker geworden. De finesses van de eenvoud voeren de boventoon, en ook qua techniek weet hij dit te combineren met de meest fragiele schildertechniek: de aquarel. Een ragfijn lijnenspel waarin ook teksten een rol spelen, combineert hij met de monumentale uitstraling van het theater, broos en opvallend tegelijkertijd.

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Nieuwe Binnenweg 75

3014 GE Rotterdam

di - vr 12 - 17 uur, za 10 - 17 uur, zo 12 - 17 uur

tel 010 4360288

fax 010 436 7446

www.cbk.rotterdam.nl

com@cbk.rotterdam.nl